De nieuwsbrief van Historiek (week 1). Met berichten over Ruud Lubbers, een klap in de Eerste Kamer, Berlijnse muziek, tatoeages & veel meer...
Historiek Online geschiedenismagazine
Ruud Lubbers, de langstzittende premier van Nederland

Ruud Lubbers, de langstzittende minister-president van Nederland

De politicus Ruud Lubbers (1939-2018) staat in de bekend als de tot op heden langstzittende minister-president uit de Nederlandse geschiedenis. De CDA’er was namelijk van 1982 tot 1994 minister-president. Ruud Lubbers kreeg als politiek leider diverse bijnamen, zoals ‘De oplossingenmachine, ‘Der Macher’ en, in het buitenland, de bijnaam ‘Ruud Shock’. Waarom eigenlijk? Lees artikel

Historische jubilea in 2021
Ieder jaar zijn er grote en minder grote historische vieringen en herdenkingen. In 2020 is er veel afgelast of doorgeschoven naar 2021; vooral op het vlak van 75 jaar Bevrijding. Of er in het nieuwe jaar veel kan doorgaan is nog maar afwachten. Niettemin hebben we alvast een vijftal historische jubilea voor u op een rijtje gezet.
Lees meer...
VVD'er sloeg oog senator Boerenpartij dicht
In de normaal zo rustige Eerste Kamer brak in 1966 tumult uit naar aanleiding van de benoeming van een lid van de Boerenpartij. De kwestie leidde tot de zogeheten 'Klap in de koffiekamer'.
Lees meer...
Als joodse boerenknecht ondergedoken in de Achterhoek
Het dagboek van Bernard ‘Bernie’ Mestriz neemt de lezer mee naar het leven van een vervolgde Joodse jongen uit Terborg tijdens de oorlog. Zwervend door de Achterhoek ontsnapt hij op miraculeuze wijze aan vervolging door de nazi’s.
Lees meer...
Een geschiedenis van tatoeages en tatoeëren
Het fenomeen tatoeage is duizenden jaren oud. Al in de Prehistorie liepen er mensen rond met tatoeages. Meestal werden ze gebruikt als versiering, maar de Tweede Wereldoorlog heeft geleerd dat tattoos ook een nummertje van mensen kunnen maken en kwaadaardig kunnen zijn. Waarom worden er al millennialang tattoos gezet?
Lees meer...
De oorlog om Jenkins' oor (1739)
Een van de meest bizarre oorlogen die ooit is uitgevochten, is de Oorlog om Jenkins’ oor in 1739. Deze oorlog past moeiteloos in een rijtje van meest bizarre oorlogen ooit.
Lees meer...
Berlijn als kraamkamer van de moderne popmuziek
In de jaren ’20 stortten muzikanten in de Duitse hoofdstad zich op een heel scala aan vernieuwingen en experimenten. Daarmee zouden ze vanaf de jaren ’70 de moderne muziek diepgaand beïnvloeden. David Bowie was de magiër die die invloeden als een van de eersten opving en doorgaf. Dat ging niet zonder slag of stoot.
Lees meer...
Elly Beinhorn en haar vlucht over Afrika
In haar biografie noemt Elly Beinhorn zichzelf een van de gedurfdste vrouwen van de eenentwintigste eeuw. Als jongedame die op eigen houtje de wereld over vloog brak ze immers met het heersende rolpatroon. Ook de Duitse pers was zich in de jaren ‘30 van haar uitzonderlijke prestaties bewust.
Lees meer...
Auguste Mariette en het Serapeum van Saqqara
De Fransman Auguste Mariette behoort samen met enkele andere tijdsgenoten zoals Jean-François Champollion tot het selecte groepje oriëntalisten en egyptologen die in de negentiende eeuw de wereld verbaasden met hun ophefmakende vondsten die het Oude-Egypte weer tot leven brachten.
Lees meer...
De twee kanten van het Kanaal
De band tussen onze gewesten en Groot-Brittannië is eeuwenoud. De verovering van het eiland door Willem de Veroveraar in 1066 lukte alleen maar dankzij de steun van Flemings en Brabanters.
Lees meer...
Hospitaalschandaal in Indië (1900)
Terwijl de Atjehoorlog voortwoedde en Nederland, alle verwachtingen ten spijt, nog altijd niet gewonnen had, kwam er in 1900 een nieuw probleem bij. Dat meldde de arts L.J. Eilerts de Haan, werkzaam in het ziekenhuis aldaar. In verschillende artikelen beschreef hij dat er uit ziekenhuizen voeding werd gestolen.
Lees meer...
Het plotselinge aftreden van Paars II
Het kabinet Paars II stapte in 2002 kort voor de verkiezingen op om schuld te erkennen voor een politieke tragedie, de val van Srebrenica.
Lees meer...
Aangespoelde man na 75 jaar geïdentificeerd
In 1945 spoelde op de dijk bij Uithuizermeeden een lichaam aan, kort na de scheepsramp van ‘De Joanna’. Vijfenzeventig jaar na data is dankzij een DNA-match de identiteit van het slachtoffer vast komen te staan.
Lees meer...

Uit het archief:

Janus, de god van de maand januari
De god wordt afgebeeld met twee gezichten die ieder een andere kant opkijken, één naar de toekomst en één naar het verleden.
Lees meer...
John Lowe en de allereerste 9-darter op televisie
Wel zo leuk als er een televisiecamera bij is, als het je eens lukt om een leg van 501 punten met negen darts uit te gooien. John Lowe had in 1984 de televisie-primeur.
Lees meer...
"Ach vader! Niet meer!"
Aan het begin van de twintigste eeuw kende de geheelonthoudersbeweging een enorme aanhang. Oprichter van de NCGOV én de allereerste pleitbezorger voor geheelonthouding in ons land was de charismatische dominee Carel Steven Adama van Scheltema (1815-1897).
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 1) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken

Een (twee)wekelijkse overzicht van recent verschenen of door ons besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 34.181 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net