De nieuwsbrief van Historiek (week 7). Met berichten over pokkenbriefjes, de eerste mens, koffie, Winston Churchill en veel meer...
Historiek Online geschiedenismagazine
Beth Haim, de oudste Joodse begraafplaats van Nederland

Beth Haim, de oudste Joodse begraafplaats van Nederland

Midden in het centrum van Ouderkerk aan de Amstel ligt Beth Haim, een van de oudste Sefardische begraafplaatsen ter wereld. De oudste graven op Beth Haim (Hebreeuws voor ‘Huis des Levens’) dateren uit de zeventiende eeuw. Toen de eerste Sefardische Joden vanwege de vervolgingen in met name Spanje en Portugal naar het destijds relatief tolerante Amsterdam trokken, was hun eerste prioriteit het bouwen van een synagoge. Daarna wilde men snel een begraafplaats aanleggen. Lees artikel

Soldaat van de Koude Oorlog
Onlangs stierf op Tweede Kerstdag in een buitenwijk van Moskou een Rotterdammer op de gezegende leeftijd van 98 jaar. George Blake (1922-2020) was niet zomaar een pensionado die uit plezier van zijn oude dag genoot in de frisse Russische hoofdstad. Hij is ontegenzeggelijk de meest beruchte spion van Nederlandse bodem.
Lees meer...
Vrouwen brouwen al sinds mensenheugenis bier
Bier, een mannenzaak? Vergeet het maar. In het verleden waren het veelal vrouwen die dat dorstlessende sap bekokstoofden. Bierbrouwerij is de evolutie van huisvlijt naar big business en daarom werden vrouwen gedemoniseerd.
Lees meer...
Giordano Bruno (1548-1600) en het oneindige heelal
De filosoof, astronoom, wiskundige en priester Giordano Bruno werd op 17 februari 1600 op last van paus Clemens VIII wegens ketterij ter dood gebracht. Hij vond zijn einde op een brandstapel op de Campo de’ Fiori in Rome, waar vandaag de dag een standbeeld van hem staat.
Lees meer...
Heksen en wonderdokters in naoorlogs Duitsland
Terwijl heksenverbrandingen iets uit een duister verleden waren, werden in West-Duitsland in de twintigste eeuw zowel mannen als vrouwen er nog steeds van beschuldigd heks te zijn. Een opleving van dit fenomeen vond plaats kort na de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer...
Meningen over slavernij-excuses lopen sterk uiteen
Een kleine meerderheid van de Nederlanders (55 procent) vindt het niet nodig dat excuses aangeboden wordt voor de rol die ons land speelde in de slavernij.
Lees meer...
Jos Denissen schreef beknopt boek over de Holocaust
Jarenlang schreef Jos Denissen (1947) allerhande instructie- en opleidingsboeken, onder meer voor het taalonderwijs. Eind vorig jaar bracht hij een geheel ander boek uit, onder de titel ‘Der Übermensch’. In 168 pagina’s probeert hij hierin het grote verhaal van de Holocaust toegankelijk te maken voor een breed publiek.
Lees meer...
Het vat der Danaïden vullen - Herkomst uitdrukking
De oude uitdrukking “het vat der Danaïden vullen” werd vroeger geregeld gebruikt om aan te geven dat een bepaald werk totaal doelloos was en eeuwig zou duren. De herkomst van deze uitdrukking is te vinden in de Griekse mythologie.
Lees meer...
Poolse exodus naar Afrika tijdens Tweede Wereldoorlog
Tussen 1942 en 1943, zijn tienduizenden Polen uit de goelag vrijgelaten. Een deel van hen kwam via Oezbekistan en Perzië in Afrika terecht in door Britten en Polen opgezette kampen. Eén van die kampen bevond zich in het verlaten noorden van Zambia.
Lees meer...
Historische gebeurtenis: de Lex Roscia
De Lex Roscia, de Wet van Roscius, van 11 februari 49 v.Chr., verleende Romeins burgerrecht aan de mensen van de noordelijke Povlakte.
Lees meer...
Crematieresten gevonden in grafheuvel bij Doorn
Tijdens onderzoek bij prehistorische grafheuvels in natuurgebied Stameren in Doorn hebben archeologen kleine stukjes van een gecremeerde overledene gevonden, samen met een scherf van een meegegeven pot én een stuk bewerkt vuursteen.
Lees meer...
De aanval op Darwin Harbour (1942)
In februari 1942 vielen meer dan tweehonderd Japanse vliegtuigen de Australische havenstad Darwin aan. Het was de eerste en tevens de grootste luchtaanval die Japan tijdens de oorlog in de Pacific op Australië uitvoerde.
Lees meer...

Uit het archief:

Herinneringen van de 9-jarige Lothar Metzger aan het bombardement op Dresden
Lothar Metzger getuigde in 1999 over wat hij vanaf de avond van 13 februari 1945 als negenjarige meemaakte.
Lees meer...
Namen van Nederlandse steden en dorpen tijdens carnaval
Steden en dorpen die aan carnaval doen hebben tijdens de carnavalsdagen tijdelijk een alternatieve naam. Een alfabetische lijst met plaatsnamen met daarbij de carnavalsnaam.
Lees meer...
Jaap Eden - De eerste nationale sportheld
De legendarische sportman Jaap Eden wordt beschouwd als de eerste nationale sportheld van ons land. Hij werd zowel wereldkampioen bij het schaatsen als bij het baanwielrennen. Wie was Jaap Eden?
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 7) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 35.101 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net