Historiek Online geschiedenismagazine

Eerste deel dagboek premier Jan de Quay na 75 jaar openbaar

Op 8 september 1944 begon oud-premier Jan de Quay een dagboek, waarin de bevrijding van Brabant, de moeilijke leefomstandigheden in de laatste oorlogswinter en de verwikkelingen rond de politieke gezagsverhoudingen nauwkeurig te volgen zijn. Die maanden waren een dramatische periode uit de Nederlandse geschiedenis. Lees artikel

- advertentie -
Kunstkopie

Kent u kunstkopie.nl al? Het is het platform voor prachtige reproducties, variërend van oude meesters tot moderne fotokunst. Neem eens een kijkje op de website en kies een mooi kunstwerk voor aan de muur. Elk gewenst formaat, verschillende soorten materiaal. Eindeloos veel mogelijkheden voor elk interieur. Meer dan 1 miljoen afbeeldingen uit alle kunststromingen, daarmee zijn wij de grootste leverancier van kunstreproducties binnen Europa. >>>

Image
Geert Mak werpt licht op geschiedenis zonder einde
Toen Geert Mak op de valreep van de millenniumwisseling in opdracht van NRC Handelsblad een reis maakte door Europa zag de wereld er anders uit dan nu.
Lees meer...
Image
Anne Frank en het Merwedeplein
Nadat de familie Frank in 1933 vanuit Duitsland op het Merwedeplein was neergestreken, volgden vele andere joodse vluchtelingen.
Lees meer...
Image
Hanzecultuur - Baksteen en koopmanstrots
handelsstromen op de Oost- en Noordzee en aanpalende wateren, en rekte haar bestaan nadien nog eeuwen. De materiële en immateriële cultuur van het uitgestrekte Hanzenetwerk putte uit talloze bronnen. Ondanks…
Lees meer...
Image
Toch Sinterklaasfeest voor kinderen zwaar getroffen Putten (1945)
Putten was in rouw en dit zou het eerste jaar zijn waarin veel gezinnen zonder vader het Sinterklaasfeest tegemoet gingen.
Lees meer...
Image
Johann Heinrich Kemper: De laatste gehangene van Amsterdam
Op 25 november 1854 werd in Amsterdam voor het laatst een ter dood veroordeelde opgehangen. De ongelukkige was de 21-jarige Johann Heinrich Kemper.
Lees meer...
Image
Zo groeide Amsterdam in de Gouden Eeuw (animatie)
Deze mooie animatie toont in vogelvlucht hoe de wereldberoemde Amsterdamse grachtengordel tussen 1600 en 1700 ontstond.
Lees meer...
- advertentie -
Kunstkopie

Bekijk in de tentoonstelling Topstukken in perspectief onder andere het Plakkaat van Verlatinge, de Grondwet van Thorbecke, het scheidingsverdrag van België en Nederland, de Vrede van Munster en de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname. Wat betekenen deze archiefstukken voor jou? >>>

John Maynard Keynes (1883-1946) – Britse econoom

Kern van zijn beroemde economische visie, de Keynesiaanse theorie, was dat de overheid vastgelopen economieën met investeringen weer vlot moest trekken. Wie was Keynes? Een overzicht van zijn leven en zijn economische gedachtegoed. Lees artikel

Image
Waarom de CPN niets voor elkaar kreeg in de Rotterdamse haven
Een van de prioriteiten van het CPN-bestuur was het organiseren van massale acties in de Rotterdamse haven.
Lees meer...
Image
Slag bij Austerlitz (2 december 1805) - De Driekeizerslag
Tijdens de Slag bij Austerlitz, ook wel Driekeizerslag, versloeg Napoleon Bonaparte bij Austerlitz de Oostenrijkse en Russische legers.
Lees meer...
Image
Kritiek op Amazon om Auschwitz-kerstdecoratie
Internetwinkel Amazon voegde recent kerstversieringen en een flessenopener met het thema ‘Auschwitz’ aan zijn collectie toe. Na kritiek van het Auschwitzmuseum in Polen heeft de internetgigant de objecten inmiddels uit…
Lees meer...
Image
Oscar Carré en zijn circustheater in Amsterdam
De geschiedenis van Koninklijk Theater Carré begint in 1887. Circusdirecteur Oscar Carré bouwde toen, aan de oever van de Amstel, een stenen cicustheater.
Lees meer...
Image
Het Seleucidische Rijk (311-63 v.Chr.) - Opkomst en ondergang
Het Seleucidische Rijk werd na de dood van Alexander de Grote gesticht door een van diens veldheren: Seleucus I Nicator.
Lees meer...
Image
Louis Ghémar, fotograaf van de (Belgische) koning
Louis Ghémar (1819-1873) was in zijn tijd befaamd om zijn foto’s van Europese gekroonde hoofden en artiesten. Maar hij genoot ook faam als grappenmaker.
Lees meer...
Image
Drie ontdekkingen op schilderijen Pieter de Hooch
Op het doek Kaartspelers in een zonovergoten ruimte is een vingerafdruk ontdekt en op het werk Hollandse binnenplaats waren tijdens infrarood-onderzoek scheepsmasten te zien.
Lees meer...

Nieuwe geschiedenisboeken (week 49) – 2019

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 29.051 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net