Zaailing Anne Frank Boom in park in Little Rock

In bijzijn van oud-president Bill Clinton wordt vrijdag een zaailing van de Anne Frank Boom geplant in het Clinton Presidential Park in Little Rock, een stad in de Amerikaanse staat Arkansas.

Het boompje wordt omgeven door glazen panelen met citaten, waaronder dit citaat van Anne Frank:

“Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken … Zolang dit bestaat, dacht ik, en ik dit mag beleven, deze zonneschijn, deze hemel waar geen wolk aan is, zo lang kan ik niet treurig zijn.” (23 februari, 1944).

Het boompje in Little Rock is een nazaat van de zogenaamde Anne Frank Boom, de kastanjeboom die Anne Frank vanuit het Achterhuis kon zien. In de ruim twee jaar die Anne Frank in het Achterhuis zat ondergedoken (6 juli 1942 – 4 augustus 1944) begon de natuur en haar verlangen naar vrijheid een steeds grotere rol te spelen. Vanuit het niet-geblindeerde zolderraam kon Anne de lucht, de vogels en de kastanjeboom zien. In haar dagboek schreef zij drie keer over de boom.

Loot Anne Frank boom  op Capitol Hill (BZ)
Loot Anne Frank boom op Capitol Hill (BZ)

De Anne Frank Boom, die in augustus 2010 omwaaide, heeft wereldwijd nazaten dankzij het zaailingenproject van de Anne Frank Stichting. In 2009 verzond de stichting, met hulp van Bontehoek Kwekerijen, elf zaailingen naar partnerorganisatie Anne Frank Center in New York. Na drie jaar quarantaine konden de boompjes een definitieve bestemming in de Verenigde Staten krijgen. Inmiddels zijn er zeven boompjes geplant, waaronder een bij het kindermuseum in Indianapolis en een bij het Capitool in Washington.

- advertentie -

Meer berichten over Anne Frank

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: