Dark
Light

Zaanse bedrijven en hun plaatjesalbums

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Uitgeverij Noord-Holland

Nederland plakt al decennia plaatjes. Het beroemdst zijn de Verkade-albums maar ook andere bedrijven hebben in de loop der tijd gretig gebruik gemaakt van de spaar- en plakzin van de Nederlander. In een speciaal boek en een tentoonstelling in het Zaans Museum in Zaandam, wordt een overzicht gegeven van de Zaanse bedrijven die in de loop der tijd plaatjesalbums hebben uitgebracht.

Tussen 1903 en 1944 zijn er ruim twee miljoen



Verkade-albums over de toonbank gegaan. Geschat wordt dat er zo’n 300 miljoen plaatjes door ‘bezige handen’ in natuurboeken zijn geplakt. Er is wel eens uitgerekend dat bij een gemiddelde inplaktijd van twintig seconden per plaatje de Nederlandse bevolking hieraan in totaal 40.000 werkweken van 40 uur heeft besteed. Dit komt neer op 1,6 miljoen uur.

Bij plaatjesalbums denkt men al snel aan Verkade maar er zijn ook andere Zaanse ondernemingen geweest die zich met de plaatjesplakkerij bezig hebben gehouden. In totaal hebben zestien Zaanse bedrijven en fabrieken in het verleden plaatjesalbums op de markt gebracht om klanten aan zich te binden. Het gaat in totaal om ruim negentig albums, uitgegeven in de periode vanaf begin 1900 tot op heden. De onderwerpen van de albums liepen sterk uiteen. Van natuur tot vaderlandse geschiedenis, en van de watersnoodramp die Noord-Holland in 1916 voor een deel trof tot de Olympische Spelen van 1956 en 1960.

Een jaar geleden greep grootgrutter Albert Heijn terug op de rage. De supermarktketen zette een spaaractie van voetbalplaatjes op. De actie werd dit jaar met succes herhaald. In zes weken tijd vonden ruim 500 miljoen plaatjes en 750.000 albums hun weg naar de voetbalfans.

Boek en tentoonstelling

In het boek Van cactus- tot voetbalplaatjes. Zaanse bedrijven en hun plaatjesalbums komt elke fabriek en elk bedrijf dat zich heeft beziggehouden met het uitgeven van plaatjesalbums aan bod. Hierbij is onder meer informatie te vinden over het onderwerp van de uitgegeven albums, de auteurs en illustratoren. Behalve tekst bevat het boek ook veel historisch zwart-wit fotomateriaal en uiteraard de illustraties van de uitgegeven plaatjes en albums.

Het boek wordt gepresenteerd op 5 november. Op diezelfde dag wordt in het Zaans Museum in Zaandam de tentoonstelling Van cactus- tot voetbalplaatjes

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×