Week van de koloniale geschiedenis

Zahi Hawass keert terug als minister

Zahi Hawass
De egyptoloog Zahi Hawass, het voormalige hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst, wordt de nieuwe Egyptische minister van Oudheden. Staatspersbureau MENA heeft dat bekendgemaakt.

Hawass was jarenlang hoofd van de oudheidkundige dienst. Tijdens de opstand van 2011 werd hij al tijdelijk minister van Oudheden in de regering van premier Ahmed Shafiq. Na enkele weken legde hij zijn functie alweer neer. Dit omdat hij naar eigen zeggen ‘niet kon aanzien’ hoe tijdens de opstand graftombes en musea werden geplunderd.Hawass, door collega-egyptologen en archeologen ook wel ‘de onvermijdelijke’ genoemd, keert nu dus terug als minister van Oudheden.

- advertentie -

Hoe de prodemocratische beweging in Egypte gaat reageren op de terugkeer van de egyptoloog is onduidelijk. Leden van de beweging hebben het huidige kabinet steeds opgeroepen geen vertegenwoordigers van het oude regime op belangrijke posities te zetten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: