Zeldzame Apple 1 brengt ruim half miljoen op

De Apple 1 die zaterdag werd geveild – Still youTube
Bij een veiling in de Duitse stad Keulen is zaterdag een Apple 1 uit 1976 geveild voor een bedrag van 519.000 euro. Het ging om één van de zes nog werkende Apple 1’s.

De Apple 1 was het eerste computermodel van het wereldberoemde bedrijf Apple. In 1976 werden deze met de hand gemaakte computers verkocht voor 666,66 dollar. Afgelopen winter werd in Duitsland ook al een handgemaakt Apple 1 geveild. Die bracht toen 400.000 euro op.


Het exemplaar dat afgelopen weekend in Keulen werd geveild bracht ruim een half miljoen euro op. Wie de computer heeft gekocht is niet duidelijk. Volgens The New York Times gaat het om een “rijke entrepreneur uit het Verre Oosten””.

- advertentie -

Apple werd op 1 april 1976 opgericht door Ronald Wayne, Steve Wozniak en de in 2011 overleden Steve Jobs. Ronald Wayne is de minst bekende oprichter. Hij verliet het bedrijf al na enkele dagen en verkocht zijn aandeel van tien procent destijds voor een bedrag van 800 dollar aan de andere twee oprichters. Vandaag de dag zou dat aandeel enkele miljarden dollar waard zijn.

Samen met zijn studievriend Wozniak had Jobs zich vanaf halverwege de jaren zeventig al bezighouden met de ontwikkeling van de Apple 1-computer. Deze vroege personal computer werd gebouwd in de garage van Jobs ouders en nadat het duo erin geslaagd was vijfentwintig Apple 1 machines te verkopen, werd de Apple Corporation opgericht. De computers werden met de hand gemaakt door Wozniak en Jobs hield zich bezig met de marketing en het bedenken van verbeteringen.

Gerelateerde boeken:

De Apple 1 die zaterdag werd geveild

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: