Week van de koloniale geschiedenis

Zeldzame munt van 4 dollar uit 1879 geveild

Afb: Schulman
Een Amerikaanse 4 dollar munt uit 1879 is vrijdag in Bussum geveild voor 95.000 euro. Dat meldt veilinghuis Schulman.

De Amerikaanse munt van 4 dollar wordt ook wel Stella genoemd omdat dit woord te vinden is in de ster op de keerzijde van de munt. De munt werd in 1879 en 1880 geslagen en alleen, tegen betaling, beschikbaar gesteld aan leden van het Amerikaanse huis van Afgevaardigden.John Adams Kasson (1822-1910), een van de leden van dit huis, wilde met de munt onderzoeken of Amerika in de toekomst eventueel kon toetreden tot de zogenaamde Latijnse Muntunie (1865-1926).

- advertentie -

Geschat wordt dat er van de Stella slechts 425 munten zijn geslagen. Veilinghuis Schulman:

Uiteindelijk besloot het Amerikaanse Congres dat een 4 dollar stuk als denominatie te onhandig zou zijn voor internationale handel. De Stella’s zijn sindsdien een gewild verzamelobject.

Tijdens de veiling werden vrijdag ook verschillende Nederlandse munten geveild. Een Wilhelmina oorlogsdubbeltje, geslagen in Denver in 1944, werd bijvoorbeeld voor 15.600 verkocht en een in goud geslagen Halve Dukaton uit 1774 werd afgehamerd op 30.000 euro.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: