Dark
Light

Kinderpostzegels: voor kinderen, door kinderen

Auteur:
1 minuut leestijd
Kinderpostzegel 1929 voor het kind 6 cent (Publiek Domein - wiki)
Kinderpostzegel 1929 voor het kind 6 cent (Publiek Domein - wiki)

Deze maand gaan scholieren van de lagere school weer met kinderpostzegels van deur tot deur. De Kinderpostzegelactie is dit jaar toe aan zijn zeventigste editie. Maar de geschiedenis van de kinderpostzegel gaat eigenlijk al meer dan zeventig jaar terug. In 1924 werd voor het eerst een postzegel uitgegeven voor het ‘misdeelde kind’. Deze werd echter door volwassen vrijwilligers verkocht.

De kinderpostzegelactie start dit jaar op woensdag 26 september. Vanaf die dag gaan ruim 200.000 scholieren van de groepen zeven en acht van basisscholen een week lang op pad om de zegels te verkopen. Dat gebeurt dus al ruim zeventig jaar lang.

Met de opbrengst van de kinderpostzegelactie financiert Stichting Kinderpostzegels Nederland honderden projecten in binnen- en buitenland waarin veiligheid en ontwikkeling van kinderen in een achterstandspositie centraal staat.

Het idee

In het jaar 1924 werd dus voor het eerst een postzegel voor ‘het misdeelde kind’ uitgegeven. Dit werd toen per Koninklijk Besluit beslist. Vrijwilligers waren toen degenen die de zegels aan de man brachten. De onderwijzer G. Verheul uit Waarder kwam in 1948 op het idee de zegels door scholieren te laten verkopen. Het Nederlands Comité voor Kinderpostzegels vond dit een interessant plan en besloot dit initiatief in vier plaatsen uit te proberen. Het werd een groot succes. De opbrengst lag maar liefst 35.000 gulden (15.900 euro) hoger dan normaal. Een jaar later werd de Kinderpostzegelactie landelijk ingezet. Motto van de actie was vanaf dat moment: ‘voor kinderen, door kinderen’.

Op de Kinderpostzegels van 2012 staan de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane afgebeeld (Foto: Stichting Kinderpostzegels) Met deze nieuwe serie wordt een traditie voortgezet. In 1972, precies veertig jaar geleden, werden en namelijk Kinderpostzegels uitgebracht met daarop de toen nog jonge prinsjes Willem-Alexander, Friso en Constantijn

Prins Claus maakt foto’s van prinsjes voor kinderpostzegels

De kinderpostzegels van 1972 met daarop de prinsjes Willem-Alexander, Friso en Constantijn

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×