Week van de koloniale geschiedenis

Zestig miljoen voor cultureel erfgoed

De BankGiro Loterij heeft bijna zestig miljoen euro opgebracht voor culturele instellingen als musea, monumenten, molens en kastelen. De instellingen ontvingen die steuntoezeggingen tijdens het Goed Geld Gala in Singer Laren.

De BankGiro Loterij, die dit jaar vijftig jaar bestaat, geeft de helft van de inleg van de deelnemers aan organisaties die zich bezighouden met cultureel erfgoed. Dit jaar gaat er daarom 59.801.038 euro naar 57 culturele instellingen, waaronder het Rijksmuseum, het Teylers Museum,- advertentie -

Vereniging De Hollandsche Molen en de Anne Frank Stichting. Het meeste geld gaat naar het Prins Bernhard Cultuurfonds, waaruit ook weer allerlei culturele projecten worden gefinancierd.

Van de loterijopbrengst worden onder meer twee eeuwenoude kastelen gerestaureerd die onderdeel zijn van de Hollandse Waterlinie: Slot Loevenstein en het Muiderslot. Ook krijgt het Concertgebouw, dat over twee jaar 125 jaar bestaat geld voor het jubileum. De stichting BOEi, die zich bezighoudt met de herbestemming van religieus erfgoed heeft geld gekregen voor de nieuwe inrichting van oude kerken en kloosters.

Het geld is in 2010 bijeengebracht door 750.000 deelnemers aan de loterij. Een volledige lijst met ‘winnaars’ is hier te vinden. Vorig jaar werd er ook 60 miljoen euro verdeeld, toen onder 62 culturele instellingen.

BankGiro Loterij Goed Geld Gala

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: