Zeven tentoonstellingen RMO verkocht

Mummies in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO)
Mummies in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO)
Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden heeft de afgelopen vijf jaar zeven tentoonstellingen aan eenentwintig musea in binnen- en buitenland verkocht. Het museum heeft dat deze week bekendgemaakt.

Tentoonstelling Rijksmuseum van Oudheden in Japan (RMO)
Tentoonstelling Rijksmuseum van Oudheden in Japan (RMO)


Het RMO is het bekendste archeologiemuseum van Nederland. Het werd in 1818 gesticht door koning Willem I en beheert onder meer de topstukken van de Nederlandse archeologie daterend van de prehistorie tot aan het einde van de middeleeuwen.

Het museum stelt exposities samen uit de eigen collectie, en op aanvraag met objecten uit andere collecties. De afgelopen jaren ontwikkelde het Nederlandse museum onder meer tentoonstellingen over de historische stad Petra, mummies, het oude Egypte en de Gouden Middeleeuwen.

De afgelopen vijf jaar blijkt het museum zeven tentoonstellingen aan het buitenland te hebben verkocht. Voor het Jordan Museum in Amman maakte het RMO bijvoorbeeld een bewerking van de tentoonstelling ‘Petra. Wonder in de woestijn’ die afgelopen winter in Leiden was te zien. Ook maakte het museum een reizende mummie-tentoonstelling die momenteel in de Spaanse stad Girona te zien is.

- advertentie -

De expositie ‘The Realm of Aphrodite begon zijn reis in 2012 in Museum Het Valkhof in Nijmegen en is momenteel in het Finse Tampere te zien. Juni volgend jaar opent in Québec de tentoonstelling ‘Egyptische Magie’ die het Rijksmuseum van Oudheden eerder in 2010-2011 in eigen huis organiseerde.

Met de inkomsten uit de tentoonstellingen financiert het museum zonder meer restauratieprojecten, opgravingen en de aanstelling van een extra conservator voor de Egyptische afdeling. Hoeveel geld de tentoonstellingen het museum precies heeft opgebracht, is niet bekendgemaakt.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: