Zilveren Nipkowschijf voor dramaserie ‘Ramses’

Ramses, de vierdelige dramaserie over de jonge jaren van artiest Ramses Shaffy, heeft de Zilveren Nipkowschijf van dit jaar gewonnen. De jury heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Ramses Shaffy (Bijzondere Collecties)
Ramses Shaffy (Bijzondere Collecties)
De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een televisieprogramma en is vernoemd naar Paul Nipkow, een Duitser die vaak genoemd wordt als een van de grondleggers van de televisie. Een jury van televisierecensenten van kranten en tijdschriften bepaalt steeds wie de Nipkowschijf wint.


Dit keer gaat de prijs dus naar de AVRO-serie Ramses. De prijs werd woensdag in ontvangst genomen door regisseur Michiel van Erp en Simone van den Ende, hoofd Kunst & Cultuur en Drama bij de AVRO. De jury noemt de serie een “waardig dramamonument”.

“De kijker valt, afhankelijk van leeftijd, wéér of voor het eerst voor Ramses’ charisma, charme en talent (dankzij de briljante vertolking van Maarten Heijmans). Maar krijgt naast zijn onweerstaanbaarheid ook de onuitstaanbaarheid mee van een beschadigd zondagskind dat, wie zijn pad kruiste, geluk, genot en bevrijding bracht maar vaak ook schade aandeed. Ramses als prachtige vlam die nachtvlinders aantrekt met soms fataal gevolg.”

De televisieserie werd begin dit jaar uitgezonden.

- advertentie -

Andere genomineerden voor de Nipkowschijf waren De Kwis met Paul de Leeuw en De bergen achter Sotsji van Jelle Brandt Corstius.

De televisieserie op dvd

Openingsafbeelding: Maarten Heijmans en Noortje Herlaar als Ramses Shaffy en Liesbeth List (AVRO)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: