Zoon van Warren Buffett koopt archief Rosa Parks

Rosa Parks in 1955
Rosa Parks in 1955
Howard Buffett, de jongste zoon van de bekende Amerikaanse zakenman Warren Buffett, heeft het persoonlijk archief van burgerrechtenactiviste Rosa Parks (1913-2005) gekocht. De vermogende Amerikaan legde er 4,5 miljoen voor dollar neer.


Het archief bevat honderden objecten, waaronder medailles die Rosa Parks ontving van de Amerikaanse president en het Congres.

De burgerrechtenactiviste werd in 1955 wereldnieuws nadat ze in de bus weigerde haar plek af te staan aan een blanke medepassagier. Ze was van mening dat ze net zoveel rechten had om op die stoel te zitten als een blanke passagier. Voor de wet lag dat echter anders.

Montgomery-busboycot

Omdat Parks de wet overtrad, werd ze gearresteerd. Rosa Parks werd veroordeeld en moest een boete van tien dollar betalen, plus de proceskosten. Dit bleef niet onopgemerkt en al gauw besloten andere zwarte burgerrechtenactivisten op te komen voor hun rasgenoot. De weigering van Parks om op te staan voor een blanke medepassagier en de daarop volgende arrestatie en veroordeling, vormden de aanleiding voor een grootscheepse boycot-actie.

- advertentie -

Tot 382 dagen na de veroordeling van Parks weigerden zwarten gebruik te maken van de busdiensten in Montgomery. Uiteindelijk werd de rassenscheiding in bussen afgeschaft.

Rosa Parks is nog altijd een van de iconen van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Na haar overlijden werd ze, als eerste vrouw in de geschiedenis van de Verenigde Staten, opgebaard in het Capitool.

Museum

Congressional Gold Medal ter ere van Rosa Parks
Congressional Gold Medal ter ere van Rosa Parks
De nieuwe eigenaar van het archief van Parks heeft aangegeven dat de objecten in het openbaar tentoongesteld zullen worden. Over de nalatenschap van de burgerrechtenactiviste is de afgelopen jaar veel ruzie gemaakt door nabestaanden en vrienden van Parks. Hierdoor was het archief enkele jaren niet toegankelijk voor historici en onderzoekers van de burgerrechtenbeweging.

De aankoop maakt hier een eind aan. Volgens Howard Buffett moeten de objecten door Amerikanen bekeken kunnen worden. Hij gaat binnenkort bekijken welk museum het recht krijgt het archief tentoon te stellen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: