Zorgen om beschadigde obelisk Central Park

De Naald van Cleopatra in Central Park
De Egyptische onderkoning Ismail Pasha (1830-1895) besloot in 1869 een obelisk aan Amerika te schenken. De zogenaamde Naald van Cleopatra kreeg een plek in Central Park in New York. Het hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst, Zahi Hawass, maakt zich momenteel ernstig zorgen over de toestand van dit eeuwenoude monument.

Volgens Hawass is de eenentwintig meter hoge obelisk er slecht aan toe en moet deze nodig gerestaureerd worden. De egyptoloog heeft zijn zorgen onlangs per brief kenbaar gemaakt aan de- advertentie -
Oprichting van de obelisk in Londen, 1878

burgemeester van New York en de beheerder van Central Park.

De obelisk staat sinds 1881 in het Amerikaanse park. Jaren eerder had Ismail Pasha al besloten de obelisk aan Amerika te schenken. Dit na de opening van het Suezkanaal. Egypte hoopte met het geschenk de handel met de Amerikanen een impuls te geven. Het duurde nog jaren voordat de obelisk uiteindelijk in Amerika belandde. Het kostbare transport werd mede mogelijk gemaakt door de vermogende Amerikaanse ondernemer William Henry Vanderbilt (1821-1885).

De obelisk is gemaakt van rood graniet en is rond 1450 voor Christus gemaakt, tijdens het bewind van farao Thoetmosis III. De inscripties op de obelisk werden tweehonderd jaar later op de obelisk aangebracht in opdracht van farao Ramses II.

Op verschillende recente foto’s is te zien dat deze inscripties ernstig zijn beschadigd. Op sommige plekken zijn de hiëroglyfen met het blote oog überhaupt niet meer te zien.

In zijn brief aan de beheerder van Central Park en de burgemeester van New York vraagt Zahi Hawass vriendelijk of er maatregelen kunnen worden genomen. De egyptoloog kondigt echter ook maatregelen aan. Als New York naar zijn idee onvoldoende doet om de obelisk voor de toekomst te behouden, zal hij proberen het monument terug te laten keren naar Egypte.

In totaal zijn er drie zogenaamde Naalden van Cleopatra die in de negentiende eeuw in drie grote westerse steden werden opgericht. De andere obelisken staan bij de Hungerford Bridge in Londen en op het Place de la Concorde in Parijs.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: