Dark
Light

Zwaardere straf geëist tegen Khmer-leider ‘Duch’

Auteur:
1 minuut leestijd

Kaing Guek Eav – Afb: Still YouTube
Voormalig Rode Khmer-kopstuk Kaing Guek Eav, beter bekend onder de naam ‘Duch’, werd vorig jaar veroordeeld tot 35 jaar celstraf. De aanklagers bij het VN-tribunaal in Cambodja hebben in hoger beroep nu levenslang geëist.

Duch was tijdens het bewind van de Rode Khmer (1975-1979) directeur van de Cambodjaanse martelgevangenis S-21 in Tuol Sleng. Volgens het VN-tribunaal zijn gedurende het Rode Khmer-bewind in deze gevangenis tenminste 12.000 mensen om het leven gebracht.

Voormalig gevangenisdirecteur Duch werd vorig jaar veroordeeld tot 35 jaar celstraf. Die straf werd later teruggebracht tot negentien jaar vanwege de tijd dat hij in voorarrest had gezeten.

De aanklagers van het VN-tribunaal vinden die straf echter te laag. Van een korte straf gaat volgens hen een verkeerd signaal uit. De aanklacht tegen Duch is daarom verzwaard. De rechter doet naar verwachting eind juni uitspraak.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie