Zwitserse prijs voor docu over beleg Leningrad

Massagraf in Rusland- Foto: Zeppers film
De Nederlandse documentaire 900 dagen – mythe en werkelijkheid van het beleg van Leningrad is in de prijzen gevallen tijdens het Zwitserse documentairefestival Vision du Réel in Nyon.

De film van regisseur Jessica Gorter won de prijs van de Interreligieuze Jury die wordt toegekend door de Zwitserse katholieke Kerk, de Zwitserse Conferentie van Franstalige Protestantse Kerken en Vereniging van Gereformeerde Media in Zürich. Aan de prijs is een geldbedrag van ongeveer vijfduizend euro verbonden.Op het internationale documentairefestival IDFA won de docu eerder dit jaar al de award voor Beste Nederlandse Documentaire.

- advertentie -

900 Dagen gaat over het beleg van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad werd op 8 september 1941 omsingeld door de nazi’s. Het beleg zou tweeënhalf jaar duren en meer dan een miljoen slachtoffers vergen. De drie miljoen inwoners van de stad zaten in 1941 als ratten in de val, zonder eten en drinkwater.

De film vangt volgens de makers de “worsteling van enkele overlevenden” met de heldenmythe die later door de autoriteiten rond het beleg van de stad werd gecreëerd. Die mythe zou in schril contrast staan met de “gruwelijke werkelijkheid” waarover de overlevenden jaren niet mochten spreken. In de docu spreken enkele overlevenden zich voor het eerst openlijk uit over wat zij daadwerkelijk meemaakten én gaan ze in op de naoorlogse censuur.

De documentaire is geproduceerd door Zeppers Film in coproductie met IKON en momenteel te zien in verschillende Nederlandse bioscopen. Binnenkort wordt de documentaire door de IKON uitgezonden op Nederland 2.

900 Dagen / 900 Days

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: