13 februari

Aleksandr Solzjenitsyn wordt uit de Sovjet-Unie verbannen (1974)

Aleksandr Solzjenitsyn

Op 13 februari 1974 wordt Nobelprijswinnaar en schrijver Aleksandr Solzjenitsyn uit de Sovjet-Unie verbannen.

Het was niet voor het eerst dat de auteur werd verbannen. In 1945 ontdekte de geheime dienst in zijn land dat hij zich in correspondentie negatief had uitgelaten over het beleid van Jozef Stalin. Solzjenitsyn werd veroordeeld tot acht jaar werkkamp. Nadat hij zijn straf had uitgezeten werd Solzjenitsyn verbannen naar zuidelijk Kazachstan.

Aleksandr Solzjenitsyn werd onder meer bekend met boeken als De Goelag-archipel en Het Kankerpaviljoen. Tegenwoordig mogen de boeken van de auteur in Rusland weer gelezen worden. Ruim twee jaar geleden bestempelde de Russische president Vladimir Poetin De Goelag-archipel nog als ‘verplichte kost’. Lees hier meer over Aleksandr Solzjenitsyn

- advertentie -

12 februari

14 februariHet stadhuis van Leiden brandt af (1929) Op 12 februari 1929 brandt…
jefferson-davis-inauguratie-1861
Jefferson Davis wordt geïnaugureerd als president van de Geconfedereerde Staten van Amerika…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: