Frits Elzas van de Joodse Raad van Utrecht is een bekend persoon geworden in Nederland. Dat komt door Ad van Liempts boek 'Aan de Maliebaan' en de theatervoorstelling en tv-serie 'De Maliebaanmonologen', die daarop zijn gebaseerd.
De Joodse Raad moest tijdens de Tweede Wereldoorlog de Joodse gemeenschap besturen. Via de raad gaf de bezetter bevelen aan de Joodse gemeenschap.
De Duitse bezetter gebruikte het weekblad om vorderingen inzake Joden en Joodse aangelegenheden bekend te maken.
Over een week gaat de film Süskind in première. Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van de Joodse verzetsheld Walter Süskind. Walter Süskind (1906-1945), een Duitse Jood uit Nederlandse ouders, was tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de belangrijkste medewerkers van de Joodse Raad in Amsterdam. Dit in 1941 door de Duitsers ingestelde bestuurslichaam was belast met de uitvoering van
Bij Nationaal Monument Kamp Vught wordt zondag 26 september een boek gepresenteerd met daarin de memoires van Auschwitz-overlevende Max Cahen (1905-1995). De eerste exemplaren worden in ontvangst genomen door gedeputeerde Onno Hoes van de Provincie Noord-Brabant en de burgemeester van Vught, Roderick van de Mortel.
Over de rol van de Joodse Raad tijdens de Duitse bezetting, is zowel tijdens als na de oorlog veelvuldig gesproken.
In de Synagoge van Enschede is tot en met 2 oktober een dubbeltentoonstelling te bezichtigen. In deze tentoonstelling onder andere aandacht voor een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Twente. In 1941 werden 105 Twentse mannen gearresteerd en weggevoerd naar concentratiekamp Mauthausen. “Natuurlijk ken ik de verhalen over de Jodenvervolging en het beruchte kamp Mauthausen. Maar in deze expositie worden