29 mei

Mehmed II verovert Constantinopel (1453)

De belegering van Constantinopel – Schilderij uit 1499

Op 29 mei 1453 veroverde de Ottomaanse sultan Mehmed II de stad Constantinopel. Duizend jaar lang was Constantinopel een christelijke stad geweest. Na een beleg van vijftig dagen viel de stad in het voorjaar van 1453 in handen van de Ottomanen. Dit betekende gelijk het einde van het Byzantijnse Rijk.

Mehmed II

Voorafgaand aan het beleg had Mehmed II grote maatregelen genomen. Hij had onder meer het fort Rumeli Hisari aan de Bosporus laten bouwen zodat Genovese kolonisten de Byzantijnen niet te hulp konden schieten. Bij de slag om Constantinopel sneuvelde de laatste Byzantijnse keizer: Constantijn XI.

Mehmed II was slechts eenentwintig jaar oud toen hij Constantinopel veroverde. Na de verovering trok hij de stad in, naar de Kerk van de Heilige Wijsheid, nu de Hagia Sophia. Een oelema, een islamitische geleerde, beklom de kansel en verkondigde:

- advertentie -

Er is geen andere God dan Allah.

Het christelijke heiligdom werd daarmee een moskee. Hoewel Mehmed een islamitisch bestuurder was mocht de Grieks-orthodoxe kerk na de val van Constantinopel gewoon blijven bestaan. De sultan gaf zelfs opdracht de bijbel en andere christelijke teksten te vertalen in het Turks. Voor die tijd een zeer tolerante opstelling.

De verovering van Constantinopel gaf het Ottomaanse Rijk zoveel aanzien, dat terugkijkend wel wordt gezegd dat het rijk op dat moment werd gesticht.

Gerelateerde uitgaven:

28 mei

30 meiPSV wint de Europacup I (1988) Op 25 mei 1988 wint voetbalclub…
Anna Visser wordt geboren (2011) Anna Visser, 31 mei…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: