/

Transnistrië, potentiële brandhaard in Oost-Europa

Transnistrië mag dan een maar een kleine enclave zijn, het feit dat deze ‘Pridnestrovische Moldavische Republiek’ volledig door Moskou gedomineerd wordt (inclusief aanwezigheid van een troepenmacht) maakt haar wellicht tot een volgende conflictbron tussen Rusland en het Westen.

De Djnestr, waar culturen al eeuwenlang botsen
//

Werken voor ‘het vaderland’ in de Goelag (1944-1956)

De gevangenen hebben helemaal geen ketenen, ze werken bewust, na blago rodini (voor het welzijn van het vaderland). Er zijn helemaal geen wagons die gevangenen naar het oosten voeren, er dreigen helemaal geen lange marsen. De zorgzame staat heeft zich over hen ontfermd...

Na de bevrijding. Aantekeningen over de Goelag – Barbara Skarga
/

Rusland aan de rand van de afgrond

Deze week verschijnt het boek 'Rusland. Revolutie en burgeroorlog'. Dit boek van Antony Beevor blijkt onbedoeld uiterst actueel: heel veel van het huidige Russische staatsbestel en van de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft historische wortels in de periode van 1917 tot 1921.

Rusland, Revolutie en burgeroorlog (1917-1921) – Antony Beevor
/

Alaska, Ruslands enige overzeese kolonie

Op zaterdag 14 augustus 1784 meerden twee Russische zeilschepen, de Tri Svjatitelja (‘de drie heiligen’) en de Svjatoi Simeon (Sint-Simon), aan in een fjord op het eiland Kodiak voor de zuidkust van Alaska. Aan boord zaten naast expeditieleider Grigori Sjelichov zo’n honderddertig trappers (pelsjagers), kolonisten en bannelingen. De opzet van de hele onderneming: een permanente Russische nederzetting op het eiland

//

Russen ontdekken de Krim: ‘een waar en genoeglijk lustoord’

De Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee, werd in 1954 door partijleider Nikita Chroesjtsjov overgedragen aan Oekraïne, op dat moment nog onderdeel van de Sovjet-Unie. Een bijna symbolische geste, die veertig jaar later grote gevolgen had toen de Sovjet-Unie uiteenviel en de Krim daarmee ook een onderdeel werd van de onafhankelijke staat Oekraïne.

De Russische Krim – Geschiedenis van een betwist schiereiland
/

Een joods thuisland op de Krim

Tientallen jaren voor de oprichting van Israël werd geëxperimenteerd met een joods thuisland… op de Krim, toen deel van de jonge Sovjet-Unie. Een duik in een (half-)vergeten stuk joodse- en sovjet-geschiedenis.

//

De Mongoolse bezetting van Rusland

In 1237 verliet een groot leger Mongoolse ruiters de graslanden op de Kyptsjaksteppe ten noorden van de Zwarte Zee en viel de vorstendommen van het Kievse Rijk binnen. De Russen waren te zwak en onderling te zeer verdeeld om weerstand te kunnen bieden, en drie jaar later waren alle Russische steden, met uitzondering van Novgorod, in handen van de Mongoolse

Natasja’s dans. Een culturele geschiedenis van Rusland
/

Georgi Zjoekov (1896-1974) – Sovjet-maarschalk en politicus

Bij de naam van Georgi Zjoekovs denken velen aan de rol die hij als Sovjet-maarschalk in mei 1945 speelde bij de capitulatie van nazi-Duitsland, waarmee een einde kwam aan Hitlers Derde Rijk. Minder bekend is dat Zjoekov het daarna tot één van de meest invloedrijke politici van de Sovjet-Unie schopte.

De belangrijkste Sovjet-generaal uit de Tweede Wereldoorlog
1 2 3 14