23 januari

De Afsluitdijk wordt opengesteld voor het verkeer (1933)

Satellietfoto van de Afsluitdijk

Op 23 januari 1933 wordt de Afsluitdijk beperkt opengesteld voor betalend verkeer.

Een klein jaar eerder was het laatste gat in de Afsluitdijk gesloten. Vanaf dat moment bestond de Zuiderzee niet meer. De 32 kilometer lange waterkering was niet alleen aangelegd om een handige verbinding tussen Friesland en Noord-Holland te creëren, de dijk moest ook veel Nederlanders beschermen tegen het soms woeste water.

Niet iedereen was echter blij met de lange dijk die het zoute water van de Zuiderzee omvormde tot het zoetwater van het IJsselmeer. Sommige vissers die eeuwenlang geleefd hadden van wat de zee hen opbracht kregen het zwaar. Vissen als ansjovis en garnaal verdwenen geleidelijk en maakten plaats voor bijvoorbeeld de paling. Lees hier meer over de Afsluitdijk.

- advertentie -

22 januari

24 januariIvan IV de Verschrikkelijke wordt tsaar van Rusland (1547) Edison…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: