Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Duitse keizersfamilie Hohenzollern al haar landerijen, kastelen en kunst kwijt. Met rechtszaken, intimidatie en manipulatie proberen leden van de familie tot op de dag van vandaag hun verloren eigendommen terug te krijgen.
Paul von Hindenburg is een van de bekendste politieke en militaire leiders uit de veelbewogen Duitse geschiedenis. Hij maakte naam als veldmaarschalk tijdens de Eerste Wereldoorlog en was de tweede rijkspresident van de Duitse Weimarrepubliek in het interbellum
Vanuit Huis Doorn maakte de voormalige keizer Wilhelm II de opmars van de nazi’s in Duitsland mee. In 1931 en 1932 bracht niemand minder dan de toekomstige nazibons Hermann Göring een bezoek aan Huis Doorn. Deze gaf de indruk wel iets te voelen voor een herstel van het Duitse keizerrijk.
In Doorn wordt vrijdag een stripboek gepresenteerd over Wilhelm II, de Duitse keizer die aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte.
Wat als de Duitse keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog terecht had moeten staan wegens oorlogsmisdaden?
Het vorig jaar verschenen 'Wilhelm II in Nederland. 1918-1941' schetst een helder beeld van de gecompliceerde persoonlijkheid van de Duitse keizer.
De stichting achter de herbouw van het stadspaleis in Berlijn wil vijf standbeelden van Oranjestadhouders weer op hun oude plek voor het slot plaatsen.
Al tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er gediscussieerd over wie alle ellende had veroorzaakt. Dee beschuldigende vinger wees vaak naar de Duitse keizer.
Op 4 juni 1941 overleed de voormalige Duitse keizer Wilhelm II. Het was niet in één van zijn enorme paleizen in Berlijn of Potsdam waar hij zijn laatste adem uitblies, maar in een voor zijn doen bescheiden landhuis in Doorn aan de rand van de Utrechtse heuvelrug.
Sigurd von Ilsemann, de vleugeladjudant van keizer Wilhelm II, bleef tijdens de ballingschap Wilhelms steun en toeverlaat. Met Pruisisch plichtsbesef maakt Ilsemann notities van Wilhelms denken en doen.
Wilhelm II is de geschiedenisboeken ingegaan als de laatste keizer in Europa. Een expositie bij Paleis Het Loo belicht zijn roerige leven, van gloriejaren tot troonsafstand.
De vader van Wilhelm II, kroonprins Friedrich Wilhelm, was al ernstig ziek toen keizer Wilhelm I nog aan het bewind was. De oude Wilhelm merkte ooit bijna verontschuldigend op, dat hij toch moeilijk de hand aan zichzelf kon slaan om zijn zoon de kroon te bezorgen.
Landhuis Huis Doorn is met name bekend doordat de Duitse keizer Wilhelm II het huis van 1920 tot zijn dood in 1941 bewoonde.
Begin volgend jaar verschijnt bij uitgeverij Lannoo in België het boek “Het proces tegen Wilhelm II. Een studie naar de houdbaarheid van de in het Verdrag van Versailles opgenomen aanklachten tegen de Duitse keizer Wilhelm II door de geallieerden”.
Al bij zijn geboorte was Wilhelm II (1859-1941) voorbestemd om heerser te worden van het steeds machtiger wordende Duitse Rijk.
De werkzaamheden starten in de tweede helft van 2015 en duren ongeveer zes jaar. Er is 2,8 miljoen euro voor uitgetrokken.
Voornaamste doel van veel geschriften was om de schuld aan de oorlog bij keizer Wilhelm II te leggen als de psychopaat die het Duitse rijk naar de ondergang had gevoerd.
‘Humor in Duitsland is een serieuze zaak’, zo is wel eens gezegd. Het is een wat flauw cliché dat Duitsers weinig humor hebben. Hoewel de voorbeelden lastig te vinden zijn, waren en zijn er genoeg grappige Duitsers.
In de bodem rondom Huis Doorn, het voormalige woonhuis van de Duitse keizer Wilhelm II, zijn resten ontdekt van bouwactiviteiten uit de tweede helft van de vijftiende eeuw.
Recent is alweer de 29e aflevering verschenen van de bundelserie Kroniek 1914-1918 (uitgeverij Aspekt, 2014) van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog. Het laatste deel besteedt veel aandacht aan de mobilisatie en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, en is overwegend geschreven door jonge historici.
Acht Utrechtse erfgoedinstellingen, waaronder Museum Huis Doorn en het Belgenmonument in Amersfoort, hebben zich verenigd in het programma Utrecht Plaatsen van Herinnering.