Heulen met Hitler in Huis Doorn

Vanuit Huis Doorn maakte de voormalige keizer Wilhelm II de opmars van de nazi’s in Duitsland mee. In 1931 en 1932 bracht niemand minder dan de toekomstige nazibons Hermann Göring een bezoek aan Huis Doorn. Deze gaf de indruk wel iets te voelen voor een herstel van het Duitse

Het dagboek van een tijdperk

Het vorig jaar verschenen 'Wilhelm II in Nederland. 1918-1941' schetst een helder beeld van de gecompliceerde persoonlijkheid van de Duitse keizer.

Wilhelm II in het beklaagdenbankje

Al tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er gediscussieerd over wie alle ellende had veroorzaakt. Dee beschuldigende vinger wees vaak naar de Duitse keizer.

Biografie van een keizer met verschillende gezichten

Op 4 juni 1941 overleed de voormalige Duitse keizer Wilhelm II. Het was niet in één van zijn enorme paleizen in Berlijn of Potsdam waar hij zijn laatste adem uitblies, maar in een voor zijn doen bescheiden landhuis in Doorn aan de rand van de Utrechtse heuvelrug.

Dagboekfragmenten: Wilhelm II in Nederland

Sigurd von Ilsemann, de vleugeladjudant van keizer Wilhelm II, bleef tijdens de ballingschap Wilhelms steun en toeverlaat. Met Pruisisch plichtsbesef maakt Ilsemann notities van Wilhelms denken en doen.

Het Duitse Driekeizerjaar (1888)

De vader van Wilhelm II, kroonprins Friedrich Wilhelm, was al ernstig ziek toen keizer Wilhelm I nog aan het bewind was. De oude Wilhelm merkte ooit bijna verontschuldigend op, dat hij toch moeilijk de hand aan zichzelf kon slaan om zijn zoon de kroon te bezorgen.

Keizer Wilhelm II over de ‘schuldvraag’

Begin volgend jaar verschijnt bij uitgeverij Lannoo in België het boek “Het proces tegen Wilhelm II. Een studie naar de houdbaarheid van de in het Verdrag van Versailles opgenomen aanklachten tegen de Duitse keizer Wilhelm II door de geallieerden”.

De schuldvraag: Wilhelm oorlogshitser?

Voornaamste doel van veel geschriften was om de schuld aan de oorlog bij keizer Wilhelm II te leggen als de psychopaat die het Duitse rijk naar de ondergang had gevoerd.

Huis Doorn blijkt veel ouder dan gedacht

In de bodem rondom Huis Doorn, het voormalige woonhuis van de Duitse keizer Wilhelm II, zijn resten ontdekt van bouwactiviteiten uit de tweede helft van de vijftiende eeuw.

Nieuwe Kroniek 1914-1918

Recent is alweer de 29e aflevering verschenen van de bundelserie Kroniek 1914-1918 (uitgeverij Aspekt, 2014) van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog. Het laatste deel besteedt veel aandacht aan de mobilisatie en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, en is overwegend geschreven door jonge historici.