Dark
Light

“Mag ik uw John Hancock?”

Zijn naam werd synoniem voor ‘handtekening’
Auteur:
1 minuut leestijd
Handtekening van John Hancock op de Declaration of Independence
Handtekening van John Hancock op de Declaration of Independence

John Hancock was een Amerikaans staatsman die vooral bekend is omdat hij de eerste persoon was die in 1776 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring ondertekende. Doordat zijn handtekening op het document nogal groot is, is ‘John Hancock’ in het Amerikaans een synoniem voor ‘handtekening’ geworden.

Handtekening van John Hancock op de Declaration of Independence
Handtekening van John Hancock op de Declaration of Independence
Hancock was voorzitter van het Continental Congress dat de Onafhankelijkheidsverklaring aannam. Hij mocht als eerste zijn handtekening op het beroemde document plaatsen. Bescheiden was hij niet. In vergelijking met de vele andere handtekeningen op de verklaring, is de handtekening van Hancock nogal aan de grote kant.

Volgens sommige verhalen schreef Hancock zijn naam expres groot, zodat koning George III van Engeland hem ook kon lezen. Wie andere documenten bestudeert ziet echter dat Hancock altijd nogal scheutig was met inkt wanneer hij zijn naam ergens onder moest zetten.

Begin van de Amerikaanse natie

Met de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring (Declaration of Independence) verklaarden de Verenigde Staten zich onafhankelijk van de Britse monarchie. Voor het grootste deel werd het stuk geschreven door de latere Amerikaanse president Thomas Jefferson. In het stuk ging hij uit van de natuurlijke gelijkheid van alle mensen op aarde en hun recht op leven, vrijheid en het nastreven van geluk. Het aannemen van de Onafhankelijkheidsverklaring betekende het officiële begin van de Amerikaanse natie.


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×