De Verboden Stad – Historisch paleizencomplex in China

De Verboden Stad is met meer dan zevenhonderd gebouwen het grootst en best bewaarde paleizencomplex van China. De stad in Beijing vormde vijfhonderd jaar lang de exclusieve residentie van de keizers uit de Ming- en Qing-dynastie. Na de afzetting van de laatste keizer kreeg het paleis begin twintigste eeuw een

Waar staan de sterren in de vlag van China voor?

De vlag van China is vrij bekend. Deze bestaat uit een rood veld met in de linkerbovenhoek een grote gele ster. Rechts daarvan zijn in een halve maan nog vier kleinere sterren te zien. Waar staan deze sterren eigenlijk voor?

Honderden vondsten in de ruïnes van Sanxingdui

In 2019 en 2020 zijn in de Oost-Chinese Sanxingdui-ruïnes zes nieuwe offerputten ontdekt. Momenteel zijn vier van deze putten uitgegraven, wat al heeft geleid tot de vondst van 500 nieuwe relikwieën van ongeveer 3200 jaar oud.

Rijksmuseum ontvangt verzameling sinoloog Robert van Gulik

Het Rijksmuseum ontvangt een verzameling werken van sinoloog en diplomaat Robert van Gulik uit handen van zijn familie. De schenking omvat vierenvijftig objecten, waaronder een collectie Chinese zegels, een dertien meter lange rol met zegelafdrukken, twee kalligrafieën en een schildering.

Allard Pierson ontvangt bijzonder 18de-eeuws boek over China

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft een bijzonder boek gekregen. Het gaat om A Description of the Empire of China and Chinese-Tartary, together with the Kingdoms of Korea and Tibet, uitgegeven in Londen in 1738. Het boek bestaat uit twee delen en is geschreven door de Franse Jezuïet Jean-Baptiste

Vijfjarenplan – Betekenis & voorbeelden

Ee vijfjarenplan is een economisch plan dat in de tijd van de Koude Oorlog in meerdere communistische landen werd ingezet om de economie van bovenaf te sturen. Hoe zagen vijfjarenplannen er inhoudelijk uit?

Rijksmuseum koopt twee Aziatische rolschilderingen op TEFAF

Het Rijksmuseum heeft op de kunstbeurs The European Fine Art Fair (Tefaf) in Maastricht twee Aziatische rolschilderingen verworven. Het betreft een Chinese rolschildering met honderd kinderen die spelen, musiceren, lezen en schrijven uit de achttiende eeuw en een Japanse kopie uit de negentiende eeuw.

Xi Jinping (1953) – De nieuwe keizer van China

Bijna zeventig jaar na de stichting van Mao Zedongs Volksrepubliek in 1949 heeft China zijn tiende president, Xi Jinping. Net als Mao is Xi Jinping gebrand op het uitbouwen en vooruit stuwen van de positie van China op het mondiale toneel.

1 2 3 6