27 februari

De Rijksdag in Berlijn wordt in brand gestoken (1933)

De Rijksdagbrand

Op 27 februari 1933 wordt de Rijksdag in Berlijn, het Duitse parlementsgebouw, in brand gestoken. Kort daarvoor is Adolf Hitler in Duitsland aan de macht gekomen.

Marinus van der Lubbe

Bij de Rijksdagbrand ging een groot deel van het parlementsgebouw in vlammen op. De nationaal-socialistische regering beschuldigde hierna onmiddellijk de communisten. De brand zou de inleiding tot een staatsgreep zij geweest. Tegenwoordig zijn er veel deskundigen die betwijfelen of de brand inderdaad door communisten werd gesticht. Velen geloven dat de nazi’s de Rijksdag zelf in brand staken om zo een aanleiding te hebben hard op te treden tegen de tegenstanders van de NSDAP.

Bij de Rijksdag werd de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe opgepakt. De nazi’s stelden dat Van der Lubbe hulp had gekregen van een groep communisten.

- advertentie -

De Nederlander stond samen met vier andere communisten terecht, waaronder de Duitser Ernst Torgler. De mede-verdachten werden echter vrijgesproken. Alleen Marinus van der Lubbe werd veroordeeld. Op 10 januari 1934 werd hij na een vier maanden durend proces onthoofd in Leipzig. In die plaats staat sinds 13 januari 1999 een gedenkteken.

De VARA zond op de radio in 1934 drie minuten stilte uit. Dit om te protestereren tegen de doodstraf die Marinus van der Lubbe was opgelegd. De regering strafte de VARA hiervoor door hen een dag zendtijd af te pakken.

26 februari

28 februari

Gerelateerde boeken:Geboortedag van Buffalo Bill (1846 ) Buffalo Bill rond…
Oprichting van de Vereeniging van Nederlandsche Gemeenten (1912) Congres…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: