Drie jaar lang, van 1764 tot 1767, joeg een verschrikkelijk beest de mensen in de Gévaudan angst aan met ruim driehonderd aanvallen, waarbij naar schatting zo’n honderd doden vielen. Sommigen overleefden het echter en werden daardoor een beroemdheid.
Shocking noemde Elsa Schiaparelli (1890-1973) haar parfum. De flacon als een vrouwenbuste was ontworpen door kunstenares Leonor Fini. En dat was niet de eerste en enige samenwerking van de modeontwerpster met artiesten. Haar jurken, juwelen, parfums, hesjes, truien, hoeden, handschoenen… vervloeiden met de fine fleur van de Parijse avant-garde van de jaren 1920-1930.
Alexis de Tocqueville (1805-1859) geldt als een van de bekendste politieke filosofen en staatsmannen uit de moderne tijd. Naast filosoof en politicus verdiende deze aristocraat zijn sporen ook als historicus en socioloog.
Van 1 tot 2 augustus 1798 bezorgde de Britse Royal Navy de Franse marine haar ergste nederlaag van de achttiende eeuw. In de Baai van Aboukir te Egypte wist admiraal Horatio Nelson elf van de dertien vijandelijke slagschepen tot overgave te dwingen ofwel te vernietigen. Zulke complete overwinningen zijn zeldzaam in de maritieme geschiedenis. Deze zeeslag had verregaande strategische gevolgen
Tijdens een restauratie is recent een ‘nieuw’ werk van de Franse kunstenaar Fernand Léger (1881-1955) ontdekt. Het werk werd aangetroffen op de achterkant van een ander doek van de Franse kunstenaar.
Het Palais de l’Élysée in Parijs is de ambtswoning van de Franse president en daarmee het centrum van de Franse politieke besluitvorming. Net als het Kremlin en het Witte Huis staat het Élysée in Frankrijk metonymisch voor de staatsmacht. Die macht is in Frankrijk immers geconcentreerd in de Président de la République. Er wordt wel eens gezegd dat hij een
Het jaar II van de Franse republikeinse kalender (1793-94) was het annus horribilis van de revolutie. Gematigdheid en terughoudendheid werden nu beschouwd en behandeld als misdaden. Dat viel te merken op het schavot waar tienduizenden hun einde vonden onder de guillotine.
Een van de meest geruchtmakende diefstallen uit de kunstgeschiedenis deed zich voor op 21 augustus 1911. Op die dag slaagde de Italiaanse immigrant en Louvre-medewerker Vincenzo Peruggia erin de Mona Lisa het museum uit te smokkelen.
De Franse uitvinder Nicolas-Joseph Cugnot (1725-1804) wordt soms beschouwd als de allereerste automobilist ter wereld. De artillerie-officier bouwde in 1769 een voorloper van de moderne auto. Deze machine was gebaseerd op een stoommachine en had, anders dan de auto's waar wij tegenwoordig in rijden, drie in plaats van vier wielen. Een ander verschil: de wagen was zeer moeilijk te besturen...
Wielrenner Jacques Anquetil (1934-1987) was de allersnelste ‘Viking’ ooit. Dat hij nog steeds te boek staat als een van de beste renners aller tijden is bij wielerliefhebbers uiteraard bekend. Dat er een flinke kans is dat bij Anquetil ook Viking-bloed door de aderen stroomde, zullen in die kringen echter weinigen weten.
Een van de meest bekende slachtoffers van de recente coronapandemie was Valéry Giscard d’Estaing, die van 1974 tot 1981 president van de Franse Republiek was. Hij overleed op 2 december 20 op 94-jarige leeftijd. Geen enkel Frans staatshoofd werd zo oud. Bovendien heeft Giscard d’Estaing zijn presidentschap langer overleefd dan elke andere Franse oud-president: 39 jaar. Vandaar wellicht dat hij
In het gehucht Mont-Saint-Jean, iets buiten Brussel, hebben archeologen een veldgraf gevonden met daarin de resten van een militair die tijdens de Slag bij Waterloo om het leven zou zijn gekomen.
Een naakte man, zieltogend in zijn bad. Het mes waarmee hij in de borst gestoken werd, ligt bebloed op de grond. In zijn hand klemt hij een papier met de naam van zijn moordenares. Het schilderij van die politieke moord behoort tot de iconen van de kunstgeschiedenis en is nog altijd een inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars.
De Slag bij Cherbourg van 1864 was het enige wapenfeit uit de Amerikaanse Burgeroorlog dat in Europa plaatsvond. Onder toeziend oog van veel Fransen werd het beruchte kaperschip CSS Alabama tot zinken gebracht.
Veertig jaar lang, van de belle époque tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog, was Anatole Deibler (1863-1939) de officiële beul van Frankrijk. In die tijd hanteerde hij net geen driehonderd keer de guillotine. Alles samen werkte hij mee aan 396 onthoofdingen...
De Franse koning Lodewijk XVI en koningin Marie-Antoinette probeerden in 1791 vermomd Parijs uit te vluchten, waar twee jaar eerder de Franse Revolutie is uitgebroken. Bij Varennes werden ze aangehouden, waarna de koning verzuchtte: "Er bestaat geen koning van Frankrijk meer…"
De Franse schilder Louis-Léopold Boilly is vooral bekend om zijn schilderijen van het Parijse straatleven en als beeldchroniquer van de jaren na de Franse de Revolutie.
Paus Sylvester II ontdekte onder meer de Arabische cijfernotatie en introduceerde deze in het Westen. Dat droeg enorm bij aan de ontwikkeling van de wetenschap en hielp met name de wiskunde een flinke stap vooruit.
Het Tapijt van Bayeux behoort tot de belangrijkste bronnen van de Europese middeleeuwse geschiedenis en trekt jaarlijks meer dan een kwart miljoen bezoekers. Interesse voor historie en/of kunst zal voor de meeste van hen reden zijn om naar Bayeux af te reizen, maar in het verleden werd het tapijt ook wel om politieke redenen gewaardeerd.
Georges Clemenceau, de premier die Frankrijk leidde tijdens de laatste fase van de Eerste Wereldoorlog en onderhandelingen voerde die tot het Verdrag van Versailles leidden.
Jacques Massu is één van de weinige generaals in de Franse geschiedenis die tijdens zijn militaire carrière meevocht in drie verschillende oorlogen.