Dark
Light
Le Salut - Marc Chagall, 1914

Chagall gebruikte zijn schilderskwasten als instrumenten voor vrede

Vliegende koeien in de lucht, vioolspelers, zwevende bruiden, circussen, commedia dell’arte-taferelen, zoenende geliefden, Joodse vertelsels… bevolken het schilderwerk van Marc Chagall (1887-1985). Maar zijn plastische expressies spreken ook innig triest door de achtergrond van migraties, verplaatsingen, het verdwijnen van de oude, gekende wereld en het aanpassen aan een nieuwe.
7 minuten leestijd
Een jonge vrouw die lijdt aan de ‘Maladie de Bagdad' (Leishmaniasis)

Huidaandoeningen kunstig verbeeld in was

Het is het best geheim gebleven museum van Parijs. In reisgidsen wordt het niet vermeld. Parijzenaars kennen wel Hôpital de Saint-Louis, maar hebben nooit gehoord van de bijhorende studiecollectie met 4800 wasmodellen van huid- en geslachtsziekten als herpes, acne, elefantiasis, rachitis en syfilis: gezichten, armen, benen, geslachtsorganen en een afgietsel van een als vondeling aangetroffen babycycloop.
4 minuten leestijd
Jean Marie Turpin, kleinzoon van Céline

Ontmoeting met Jean-Marie Turpin, kleinzoon van Louis Ferdinand Céline

Jean-Marie Turpin woont in de Rue de Borgogne, in de Parijse wijk waar flics in commando-tenue de Franse ministeries bewaken. Het straatnaambordje vermeldt dat het bij deze ‘Bourgogne’ gaat om le petit-fils de Louis XIV. Dat moet een knipoog van het toeval zijn, net nu we ons spoeden naar de kleinzoon van een andere Louis: de schrijver en arts Louis
11 minuten leestijd
1 2 3 34

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×