Vorig jaar was het 350 jaar geleden dat Nederland, destijds de Republiek der Zeven Provinciën, haar rampjaar beleefde toen ze gelijktijdig door drie vijanden werd aangevallen. La Guerre de Hollande (1672-1678) was onderdeel van een reeks van oorlogen waarmee Lodewijk XIV zijn rijk wilde uitbreiden. In 1689 was het de beurt aan de Palts, wat het begin inluidde van de
Meimaand, kersenmaand. Le temps des cerises is een overbekend Frans chanson. De Kersentijd wordt als het strijdlied van de Parijse Commune (1871) gezien. Maar het lied werd een paar jaar voordien gecreëerd en is nog altijd een meezinger.
In de jaren zestig van de twintigste eeuw was er een internationale wedstrijd om een SuperSonic Transport (SST) te bouwen. Dit resulteerde in de ontwikkeling van twee supersonische lijnvliegtuigen, de Brits-Franse 'Concorde' en de Russische Tupolev-144 (Tu-144). Men geloofde dat supersonische vliegtuigen de toekomst hadden, maar dat pakte anders uit...
De Duitse avontuur Theodor von Neuhoff slaagde er in de achttiende eeuw in koning van Corsica te worden. Het avontuur van de edelman was echter van korte duur, waardoor hij later bekend kwam te staan als 'zomerkoning'.
De Jakobijnen vormden ten tijde van de Franse Revolutie een belangrijke radicale partij die haar toppunt bereikte ten tijde van de Terreur. De meest invloedrijke en bekende Jakobijn was Maximilien de Robespierre.
Naast eerder ingekorte vertaalde uitgaven van Les Misérables zijn het aantal uitgebrachte film-, theater- of musicalversies van Hugo’s meesterwerk legio en de massa’s mensen die er zo mondiaal kennis mee maakten niet te overzien. Telkens gaat het hier echter om verkorte versies.
Op 26 maart 1923 – precies honderd jaar geleden – overleed de Franse maar ook internationale theaterlegende Sarah Bernhardt (1844-1923). Temperamentvol, met een nooit aflatende energie, kwiek en spits in tegenspraak, speelde ze gedurende jaren het vuur uit de planken.
Het Frans-Spaanse grensstation Canfranc was lange tijd slechts een droom, totdat het project krap honderd jaar geleden gerealiseerd werd en daarmee de Pyreneeën bedwongen waren.
Nationalist, monarchist, antidemocraat, antisemiet, anti-Duits… Charles Maurras was de bezieler van de Action française, een extreemrechtse beweging die in de eerste helft van de twintigste eeuw een grote politieke invloed uitoefende, zowel in Frankrijk als daarbuiten.
Drie jaar lang, van 1764 tot 1767, joeg een verschrikkelijk beest de mensen in de Gévaudan angst aan met ruim driehonderd aanvallen, waarbij naar schatting zo’n honderd doden vielen. Sommigen overleefden het echter en werden daardoor een beroemdheid.
Shocking noemde Elsa Schiaparelli (1890-1973) haar parfum. De flacon als een vrouwenbuste was ontworpen door kunstenares Leonor Fini. En dat was niet de eerste en enige samenwerking van de modeontwerpster met artiesten. Haar jurken, juwelen, parfums, hesjes, truien, hoeden, handschoenen… vervloeiden met de fine fleur van de Parijse avant-garde van de jaren 1920-1930.
Alexis de Tocqueville (1805-1859) geldt als een van de bekendste politieke filosofen en staatsmannen uit de moderne tijd. Naast filosoof en politicus verdiende deze aristocraat zijn sporen ook als historicus en socioloog.
Van 1 tot 2 augustus 1798 bezorgde de Britse Royal Navy de Franse marine haar ergste nederlaag van de achttiende eeuw. In de Baai van Aboukir te Egypte wist admiraal Horatio Nelson elf van de dertien vijandelijke slagschepen tot overgave te dwingen ofwel te vernietigen. Zulke complete overwinningen zijn zeldzaam in de maritieme geschiedenis. Deze zeeslag had verregaande strategische gevolgen
Tijdens een restauratie is recent een ‘nieuw’ werk van de Franse kunstenaar Fernand Léger (1881-1955) ontdekt. Het werk werd aangetroffen op de achterkant van een ander doek van de Franse kunstenaar.
Het Palais de l’Élysée in Parijs is de ambtswoning van de Franse president en daarmee het centrum van de Franse politieke besluitvorming. Net als het Kremlin en het Witte Huis staat het Élysée in Frankrijk metonymisch voor de staatsmacht. Die macht is in Frankrijk immers geconcentreerd in de Président de la République. Er wordt wel eens gezegd dat hij een
Het jaar II van de Franse republikeinse kalender (1793-94) was het annus horribilis van de revolutie. Gematigdheid en terughoudendheid werden nu beschouwd en behandeld als misdaden. Dat viel te merken op het schavot waar tienduizenden hun einde vonden onder de guillotine.
Een van de meest geruchtmakende diefstallen uit de kunstgeschiedenis deed zich voor op 21 augustus 1911. Op die dag slaagde de Italiaanse immigrant en Louvre-medewerker Vincenzo Peruggia erin de Mona Lisa het museum uit te smokkelen.
De Franse uitvinder Nicolas-Joseph Cugnot (1725-1804) wordt soms beschouwd als de allereerste automobilist ter wereld. De artillerie-officier bouwde in 1769 een voorloper van de moderne auto. Deze machine was gebaseerd op een stoommachine en had, anders dan de auto's waar wij tegenwoordig in rijden, drie in plaats van vier wielen. Een ander verschil: de wagen was zeer moeilijk te besturen...
Wielrenner Jacques Anquetil (1934-1987) was de allersnelste ‘Viking’ ooit. Dat hij nog steeds te boek staat als een van de beste renners aller tijden is bij wielerliefhebbers uiteraard bekend. Dat er een flinke kans is dat bij Anquetil ook Viking-bloed door de aderen stroomde, zullen in die kringen echter weinigen weten.
Een van de meest bekende slachtoffers van de recente coronapandemie was Valéry Giscard d’Estaing, die van 1974 tot 1981 president van de Franse Republiek was. Hij overleed op 2 december 20 op 94-jarige leeftijd. Geen enkel Frans staatshoofd werd zo oud. Bovendien heeft Giscard d’Estaing zijn presidentschap langer overleefd dan elke andere Franse oud-president: 39 jaar. Vandaar wellicht dat hij