Dark
Light

Communisme

De geschiedenis van het communisme; een sociale, politieke en economische ideologie die is gericht op de oprichting van een klasseloze, staatloze en socialistische samenleving. Opgebouwd op gemeenschappelijk eigendom van de productiemiddelen, waarbij iedereen produceert naar vermogen en neemt naar behoefte. Karl Marx en Friedrich Engels worden gezien als grondlegger van het communisme, maar ook Plato (427-347 v.Chr.) schreef er al over. Van de Sovjet-Unie tot het mccarthyisme, en van Cuba tot de Russische Revolutie. Aanbevolen artikelen: Karl Marx (1818-1883) – Grondlegger van het communisme, Korte geschiedenis van het communistische gedachtegoed, Geschiedenis van de Communistische Partij van Nederland (CPN)
'Gelijk loon voor gelijke arbeid' en 'Vrede': Vredesdemonstratie Nederlandse Vrouwenbeweging, Amsterdam, maart 1949. (Foto: Ben van Meerendonk /AHF, collectie IISG)

Kinderen van communistische verzetsstrijders in naoorlogs Nederland

De rol van communisten in het verzet was onmiskenbaar en zeer intensief en deze betrokkenheid ging gepaard met enorme risico’s. De CPN profiteerde in de na--oorlogse jaren van de heldhaftige verzetsdaden van haar leden. Deze populariteit was echter van zeer korte duur. Onder invloed van de Koude Oorlog werden communisten in razend tempo van verzetshelden gedegradeerd tot vijfde colonne.
14 minuten leestijd
Grote afbeelding van Lenin in toenmalig Leningrad (Sint-Petersburg), 1970

Propaganda en censuur in de Sovjet-Unie (1917-1991)

Tijdens de Russische Oktoberrevolutie van 1917 grepen de bolsjewieken, onder leiding van Lenin, de macht in de Sovjet-Unie. Zij probeerden hierna om zo veel mogelijk sympathisanten voor het communisme te verenigen en schakelden in minder dan twee jaar tijd alle anti-communistische kranten uit.
8 minuten leestijd
Propagandaposter met Lenin als boegbeeld van het communisme

Communistisch Rusland (1917-1940)

In 1917 maakt een revolutie in Rusland een eind aan het eeuwenoude tsaristisch bewind waarna de communisten onder leiding van Lenin de macht grijpen. Zij zetten in op economische groei door industrialisering en collectivisering van de landbouw.
44 minuten leestijd
1 2 3 11

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×