10 februari

De illegale krant ‘Het Parool’ verschijnt voor het eerst (1941)

Uitgave van ‘Het Parool’ in maart 1945

Op 10 februari 1941 verschijnt de eerste editie van de illegale krant Het Parool. De krant komt voort uit het verboden gestencilde blaadje De nieuwsbrief van Pieter ‘t Hoen.

Een drukpers van Het Parool in het Verzetsmuseum / Foto: CC/Het Parool

Deze voorloper van Het Parool werd gemaakt door journalist Frans Goedhart. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zocht hij contact met verschillende personen die voor de oorlog belangrijke posities hadden ingenomen binnen de pers en de sociaaldemocratische politiek. Zo ontstond uiteindelijk een groep personen die Het Parool oprichtte. Naast Frans Goedhart waren dit onder meer Lex Althoff, Koos Vorrink en Jaap Nunes Vaz.

Het blad kreeg een eigen redactie en kort na de oprichting raakte ook H.B Wiardi Beckman, voormalig hoofdredacteur van Het Volk, bij de illegale krant betrokken. Een aanzienlijk aantal Parool-medewerkers werd tijdens de oorlog gearresteerd en bij zogenaamde ‘Parool-processen’ ter dood veroordeeld.

- advertentie -

Goedhart en Wiardi Beckman werden in januari 1942 opgepakt op het strand van Scheveningen toen ze op het punt stonden uit te wijken naar Engeland. De twee werden naar concentratiekamp Vught gebracht. Wiardi Beckman kwam in maart 1945 om in concentratiekamp Dachau. Goedhart was ter dood veroordeeld maar wist te ontsnappen uit het politiebureau in Vught. Hij wist de oorlog te overleven.

9 februari

11 februari

Gerelateerde uitgaven:Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier