De eerste vier slachtoffers van de Holocaust

Op 13 april 1933 – tweeënhalve maand na het aantreden van Hitler als Reichskanzler – kreeg Josef Hartinger, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in het arrondissement München II in Beieren, een alarmerend telefoontje over vier gevallen van een niet-natuurlijke dood

Nazi-pesterijen in Dachau

In Dachau zaten vooral politieke tegenstanders van de nazi’s, evenals veel christenen, vrouwen, Joden en homoseksuelen. De memoires van een van de gevangenen in het kamp, de gereformeerde predikant Herman Knoop (1891-1974), laten zien welke nazi-pesterijen en vernederingen de kampbewoners moesten ondergaan.

Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau

Concentratiekamp Dachau werd op 22 maart 1933 in gebruik genomen als eerste permanent bedoelde concentratiekamp, stond model voor alle latere concentratiekampen van nazi-Duitsland en heeft als enige kamp gedurende de gehele naziperiode gefunctioneerd.

Poort concentratiekamp Dachau gestolen

In het kamp zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 206.000 personen gevangen. Van hen overleden er minimaal 25.000. Na de oorlog bleef het kamp bewaard, als monument ter herinnering aan de duizenden die er omkwamen.

Angela Merkel bezoekt Dachau (én biertent)

Bondskanselier Angela Merkel brengt dinsdagavond een bezoek aan voormalig concentratiekamp Dachau. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat een Duitse bondskanselier het concentratiekamp bezoekt.

Verontwaardiging over Dachau-puzzel

In Duitsland is ophef ontstaan over een legpuzzel met de afbeelding van het crematorium van concentratiekamp Dachau. De puzzel werd via webwinkel Amazon te koop aangeboden.