Dark
Light

Politieke geschiedenis

Historische verhalen over politieke ontwikkelingen in Nederland, maar ook internationale politieke geschiedenis. Bezuinigingen, subsidies, maar ook biografieën van politici. Lees bijvoorbeeld de historische politieke blogs van journalist Fons Kockelmans.
Hubert Pierlot in 1947

Hubert Pierlot, de Belgische oorlogspremier

Vraag vandaag aan een gemiddelde Belg wie Hubert Pierlot was en hij zal wellicht het antwoord schuldig moeten blijven. De meeste Belgen, en zeker de meeste Vlamingen, weten niet dat deze strenge, diepgelovige en Nederlandsonkundige Waal tijdens de Tweede Wereldoorlog de Belgische regering in Londen leidde. Een regering die, in tegenstelling tot de Nederlandse regering in Londen, opereerde zonder koning
20 minuten leestijd
Verkiezingsposter van de Deense Volkspartij tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014

De opkomst van het populisme

Het fenomeen populisme ontstond in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De Fransman Pierre Poujade richtte toen een partij op waarmee hij het opnam voor de kleine middenstander, die vermalen zou worden door een betuttelende bovenlaag.
4 minuten leestijd
Eerste zitting van het nieuwe Kabinet-Drees III in 1956. Willem Drees zittende 3e van links. Bron: Wikimedia/Spaarnestad photo/NA/Anefo

De formatie van Drees IV duurde ook lang

Het lijkt wel of het steeds meer tijd vergt om een regering tot stand te brengen. Komt dat doordat de politieke tegenstellingen steeds groter worden? Misschien, maar in het verleden kon het ook al heel lang duren voor er een kabinet op het bordes van de koning stond. Neem de formatie van 1956.
3 minuten leestijd
1 2 3 89
×