Dark
Light

Politieke geschiedenis

Historische verhalen over politieke ontwikkelingen in Nederland, maar ook internationale politieke geschiedenis. Bezuinigingen, subsidies, maar ook biografieën van politici. Lees bijvoorbeeld de historische politieke blogs van journalist Fons Kockelmans.
Eerste zitting van het nieuwe Kabinet-Drees III in 1956. Willem Drees zittende 3e van links. Bron: Wikimedia/Spaarnestad photo/NA/Anefo

De formatie van Drees IV duurde ook lang

Het lijkt wel of het steeds meer tijd vergt om een regering tot stand te brengen. Komt dat doordat de politieke tegenstellingen steeds groter worden? Misschien, maar in het verleden kon het ook al heel lang duren voor er een kabinet op het bordes van de koning stond. Neem de formatie van 1956.
3 minuten leestijd
Zwitserse horlogewerkplaats, ca. 1903

In Zwitserland tikte het anarchisme

Zwitserland kent een tegenstrijdigheid: aan de ene kant kenmerkt het land zich door precisie, ordentelijkheid en rijkdom, maar aan de andere kant was het ook een toevluchtsoord voor mensen met extreme, maatschappij-ontwrichtende denkbeelden zoals de Parijse Communards en talrijke anarchisten uit Spanje en Italië.
6 minuten leestijd
Geert Wilders tijdens het slotdebat van de Tweede Kamerverkiezingen 2006.

De mogelijke waarheid over Geert Wilders

Hoe weet je of je de feiten goed weergeeft als je een biografie over PVV-leider Geert Wilders schrijft? Niet, eigenlijk. De vrijheidsvereniging blinkt bepaald niet uit door openheid of toegankelijkheid. De enigen die hun ei kwijt willen zijn ex-PVV’ers die niets meer met de partij te maken willen hebben. Of erger nog: die gedreven worden door rancune.
4 minuten leestijd
1 2 3 88

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×