Politieke geschiedenis op Historiek. Historische verhalen over politieke ontwikkelingen in Nederland, maar ook internationale politieke geschiedenis. Bezuinigingen, subsidies, maar ook biografieën van politici. Lees bijvoorbeeld de historische politieke blogs van journalist Fons Kockelmans.
Waarom zou iemand fascist of nationaalsocialist willen worden? Per slot van rekening weet de eigentijdse beschouwer dat fascisme en nationaalsocialisme ideologieën zijn van het kwaad, van de dood en van de vernietiging.
Gedurende een groot deel van zijn werkzame leven hield Jan de Quay een zeer persoonlijk dagboek bij dat nooit eerder is gepubliceerd. Het eerste deel, dat nu gedigitaliseerd is, behelst de periode 8 september 1944 tot 23 januari 1945.
Wie Duitse opinieweekbladen uit de jaren tachtig leest, zou denken dat Helmut Kohl eigenlijk een maatje te klein was voor de taak van bondskanselier (federaal premier).
De Brit Oliver Cromwell is een bekende staatsman en militair uit Engeland. Wie was hij precies? En wat was zijn rol in de staatkundige ontwikkeling van Engeland? Een korte biografie van Oliver Cromwell.
Dat de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1948 tot één van de meest spraakmakende in de Nederlandse moderne geschiedenis behoort, wordt door historici al lang erkend. De communistische machtsovername in Tsjechoslowakije in februari 1948 ontketende een roerige fase in de Nederlandse politiek, waarin anticommunisme de boventoon voerde.
De antifascisten hadden hun wortels in de kraakbeweging die, door te kraken, actie voerde tegen de woningnood en het speculeren met panden. Een deel van deze beweging was eind jaren zeventig, begin jaren tachtig geradicaliseerd en verbreed.
Achtergrondartikel over de geschiedenis van de NSB, de Nderlandse politieke partij die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitse bezetter.
Op 1 oktober 1982 werd Helmut Kohl voor het eerst bondskanselier (federaal premier) van Duitsland. Daarbij werd de coalitie van socialisten en liberalen, die dertien jaar standgehouden had, afgelost door een coalitie van confessionelen en liberalen die zestien jaar zou duren: die Wende van 1982.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok