Historische verhalen over politieke ontwikkelingen in Nederland, maar ook internationale politieke geschiedenis. Bezuinigingen, subsidies, maar ook biografieën van politici.
De beroemde staatsman Johan Rudolph Thorbecke meende dat de overheid geen oordeel over kunst moest vellen en kunst niet financieel moest steunen. Hij zag voor de overheid echter een rol weggelegd waar het gaat om het in stand houden van archieven, musea en onderwijsinstellingen.
De Italiaanse Jaren van Lood: een gewelddadige periode van de late jaren 1960 tot de jaren 1980, gekenmerkt door politieke terreur, extremisme, en bloedige aanslagen van zowel links- als rechtsradicale groeperingen.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1972 speelde het zogeheten Bas-effect een belangrijke rol. Het was genoemd naar Bas de Gaay Fortman, zoon van de invloedrijke ARP’er, later CDA’er, Wilhelm (‘Gaius’), de minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Den Uyl.
Het idee dat Nederland in de negentiende eeuw maar weinig nationalistische driften kende, is al langere tijd losgelaten. Nationalisme was in de negentiende eeuw een pan-Europees verschijnsel dat zich in ieder land op een eigen manier manifesteerde, zo ook in Nederland.
Gyula Gömbös was van 1932 tot 1936 premier van Hongarije. De nationalistische en antisemitische politicus streefde naar de vorming van een eenpartijstaat en onderhield nauwe banden met fascistische regimes in Italië en Duitsland.
‘Iedere paus is een tussenpaus,’ zei voormalig VVD-leider Frits Bolkestein ooit. Dat mag waar zijn, de ene tussenpaus is aanzienlijk langer aan de macht dan de andere. Neem Wim de Kort.
Lang is in China geworsteld – in feite: gesjoemeld – met feiten rond de oprichting van de Communistische Partij van China (CPC). Het gaat tegenwoordig veel beter dan vroeger. Zo wordt de rol van de Nederlander Henk Sneevliet niet meer weggemoffeld.
De allereerste vrouwelijke presidentskandidaat uit de Amerikaanse geschiedenis is Victoria Woodhull. Tijdens de verkiezingen zelf zat ze in de gevangenis.
Topambtenaar Buurt van Nispen tot Pannerden was getuige van onder meer de Indische onafhankelijkheidsstrijd, de Nieuw-Guinea-kwestie, de wederopbouw en de diverse kabinetsformaties, maar vooral ook van tal van affaires rond het koninklijk huis.
Op 6 juli 1971 – ruim een halve eeuw geleden dus – beklommen de leden van het nieuwe kabinet-Biesheuvel de trappen van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag om zich in gezelschap van koningin Juliana te presenteren voor de persfotografen en tv-camera’s. Het was de eerste maal dat er een zogeheten bordesscène plaatsvond.
In Duitsland werd, zowel in als buiten het parlement, hartstochtelijk en emotioneel gedebatteerd over de vraag waar de zetel van de Bondsdag en de federale regering in een herenigd Duitsland zou moeten komen. Uiteindelijk won Berlijn met een krappe meerderheid. Een terugblik.