Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Politieke geschiedenis

Historische verhalen over politieke ontwikkelingen in Nederland, maar ook internationale politieke geschiedenis. Bezuinigingen, subsidies, maar ook biografieën van politici. Lees bijvoorbeeld de historische politieke blogs van journalist Fons Kockelmans.
Tsaar Nicolaas II met zijn vrouw Alexandra en hun vijf kinderen in 1913.

Tsaristische juwelen duiken op in Bussum

Over diamanten, een dame en een dichter gaat deze historische episode. De dame gaf de diamanten aan de dichter. Dat gebeurde bij hem thuis, in het groene, rustige Gooi. Het was februari 1919. In Rusland vochten de bolsjewieken op vele fronten om hun revolutie in leven te houden. Een half jaar eerder waren de afgetreden tsaar en zijn gezin geëxecuteerd.
Gerrit Zalm, bedenker van de zalmnorm (CC BY 2.0 - Roel - wiki)

De langstzittende minister van Financiën was een lachebekje

Nederland heeft heel wat populaire ministers van Financiën gekend. De meesten waren christendemocraat (Colijn, Zijlstra, Ruding bijvoorbeeld) of PvdA’er (Lieftinck, Kok, Dijsselbloem). Maar de langstzittende bezat een lidmaatschapskaart van de VVD. Gerrit Zalm was bewindsman op het betreffende departement in Paars I en II en bovendien in Balkenende II, in totaal meer dan twaalf jaar.
Barbecue op het Binnenhof op 24 juni 1982. Justitie-minister De Ruiter eet sate

Worsten op het Binnenhof

Het begon allemaal op 24 juni 1976. Voor de eerste keer was er toen een barbecue op het Binnenhof als afsluiting van het parlementaire jaar. Voor ongeveer vierhonderd parlementariërs, personeelsleden en fractiemedewerkers werd tachtig kilo vlees gebraden. Het was een fijn moment voor fotografen om bekende politici happend en drinkend vast te leggen.
Trêveszaal, de vergaderzaal van de ministerraad

Lessen van een politieke insider

Volgens Herman Tjeenk Willink legde het landsbestuur na de ontzuiling die vanaf de jaren zestig plaatsvond, het accent te sterk op het ambtelijk apparaat. Zelf trad het steeds meer terug. Het kloppend maken van het huishoudboekje kreeg naar de mening van de Tjeenk Willink een te grote nadruk.
Het komende anarchistische paradijs volgens Paul Signac: ‘Au temps d’harmonie’ (1893-1895).

De voorgeschiedenis van het proletarisch winkelen

De Nederlandse arbeidersbeweging beleefde in de jaren 1890 een scheiding der geesten tussen enerzijds de revolutionaire socialisten en anarchisten, en anderzijds de parlementairen. De anarchisten hadden een recept voor onmiddellijke lotsverbetering: ‘neemt en eet’. Deze ideeën leefden voort tot in onze tijd als ‘proletarisch winkelen’.
Zicht op Istanbul

Turkije, de islam en de verkiezingen

Volkskrantjournalist Rob Vreeken maakt de rekening op van wat zo’n twintig jaar terug de grote vrees was: dat Erdogan invoering van de sharia zou nastreven. De man die nu al zo’n twintig jaar regeert heeft dat misschien gewild, maar nooit in daden omgezet. Reden is dat de bevolking in grote meerderheid zo’n koers afwijst. Sterker nog, het rad van de
Karel van het Reve in 1982, tijdens de uitreiking van de PC Hooftprijs

Een biografie van Karel van het Reve

In een van zijn boeken geeft letterkundige, vertaler, schrijver en Ruslandkundige Karel van het Reve een denkbeeldig gesprek weer tussen twee Russische literatuurminnaars uit de jaren 1920. De een zegt: ‘het communisme kan nog wel 300 jaar duren. De Mongolen regeerden 300 jaar, de Romanovs bleven 300 jaar, dus de communisten blijven ook 300 jaar.’ De ander zegt verontwaardigd: ‘waarom
1 2 3 48

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Geschiedenis kan helpen onszelf en de wereld rondom ons beter te begrijpen."

Meer informatie over ons project