De nieuwsbrief van Historiek (week 50). Met berichten over Anne Frank, de ramp met de Titanic, de messias en glasgraveur Anna Roemers Visscher.
Historiek Online geschiedenismagazine
Edward Jenner en de ontdekking van zijn vaccinatie

Edward Jenner en de vaccinatie tegen de pokken

De Engelse plattelandsarts Edward Jenner ontwikkelde eind achttiende eeuw een vaccin tegen de pokken, een ziekte die in deze tijd jaarlijks duizenden doden eiste. De arts toonde de nauwe verwantschap tussen koeien-, paarden- en mensenpokken (smallpox) aan en ontdekte dat hij mensen immuun kon maken voor de pokken door hen te besmetten met het koepokvirus. Lees artikel

- advertentie -

Kunstkopie

Kent u kunstkopie.nl al? Het is het platform voor prachtige reproducties, variërend van oude meesters tot moderne fotokunst. Neem eens een kijkje op de website en kies een mooi kunstwerk voor aan de muur. Elk gewenst formaat, verschillende soorten materiaal. Eindeloos veel mogelijkheden voor elk interieur. Meer dan 1 miljoen afbeeldingen uit alle kunststromingen, daarmee zijn wij de grootste leverancier van kunstreproducties binnen Europa. >>>

De geheugenlozen - De herinnering als wapen tegen populisme
Géraldine Schwarz ontdekt op een dag dat haar Duitse grootvader in 1938 voordelig een joods bedrijf heeft overgenomen. Na de oorlog verlangt de eigenaar, die zijn familie in Auschwitz verloor, herstelbetalingen. Karl Schwarz, zoals vele Duitsers, weigert zijn verantwoordelijkheid als meeloper te erkennen.
Lees meer...
De Boerenpartij – "Voor Recht Vrijheid en Gezag"
Het eerste deel van een serie van vijf artikelen over de Boerenpartij, een politieke partij die actief was in de jaren tussen 1958 en 1981. De grote man van de partij was Hendrik Koekoek, ook wel bekend als ‘boer’ Koekoek.
Lees meer...
Friso, Saxo en Bruno en de vlag van Friesland
Op de bekende vlag van Friesland zijn rode hartjes te zien. In werkelijk gaat het hier echter om pompeblêdden, een Fries woord voor plompe- of waterleliebladeren. Waarom eigenlijk?
Lees meer...
William Kidd (ca. 1655-1701) - Schotse kaperkapitein
William Kidd was eind zeventiende eeuw een berucht kaperkapitein die voor rekening van de Engelse koning-stadhouder Willem III van Oranje de zeeën onveilig maakte, tot hij uiteindelijk zelf wegens piraterij ter dood werd veroordeeld. - ad -
Lees meer...
Twee Zuiderzeewrakken geïdentificeerd en hun ondergang ontrafeld
Maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuniversiteit Groningen achterhaalde de gegevens van twee Zuiderzeewrakken en ontrafelde het verhaal van twee scheepsrampen.
Lees meer...
Wagneriaanse drama’s bij het CDA
Het CDA is een ‘op het eerste gezicht wat brave, bijna een tikje saaie, nette mensenpartij’, schrijft Pieter Gerrit Kroeger in ‘De tand des tijds’. Maar vergis je niet. Anders dan je zou vermoeden betreft het ‘een club vol kleurrijke mensen, verrassende omwentelingen en bijna wagneriaans drama’.
Lees meer...
De Opgang - Leven in het huis van een nazi
Wie een woning koopt, verwerft niet alleen het huis maar krijgt ook zijn geschiedenis erbij. Het overkwam Stefan Hertmans toen hij in 1979 een wat vervallen burgerwoning aankocht in het Drongenhof, een deel van het Gentse Patershol. Pas toen hij veel later in de memoires van historicus Adriaan Verhulst zijn eigen naam las als nieuwe eigenaar realiseerde hij zich dat hij jarenlang in het huis van een notoire Vlaamse nazi had gewoond.
Lees meer...
Ellert en Brammert - De sage van twee Drentse reuzen
Het verhaal van Ellert en Brammert is een oude Drentse sage. Elke rechtgeaarde Drent kent het verhaal van deze twee rovende reuzen, die centraal staan in het Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord. Wie waren Ellert en Brammert eigenlijk?
Lees meer...

Uit het archief:

Hamsteren – Amsterdam werd tijdens WOI “Hamsterdam”
Hamsteren is ontleend aan de naam van het diertje, de hamster, die voorafgaand aan het winterseizoen via zijn wangzakken voedsel naar zijn verblijfplaats brengt.
Lees meer...
Overval op de Blokhuispoort in Leeuwarden (1944)
In december 1944 vond in Leeuwarden een spectaculaire gevangenisontsnapping plaats. Tijdens een goed voorbereide operatie van het verzet werden 51 personen uit de zwaarbewaakte gevangenis 'De Blokhuispoort' in Leeuwarden bevrijd. Bij de hele operatie werd geen enkel schot gelost.
Lees meer...
Max Euwe - De grootste Nederlandse schaker ooit
Op 15 december 1935 werd Max Euwe wereldkampioen schaken door de tot dan toe onverslaanbaar geachte Aleksandr Aljechin af te troeven.
Lees meer...
Elektriciteit, best gevaarlijk
Stefan Jellinek (1871-1961) was bijzonder geïnteresseerd in (dodelijke) ongelukken met elektriciteit en wordt ook wel de grondleger van de elektropathologie genoemd. Hij verzamelde zoveel mogelijk gegevens over mensen die elektriciteitsletsel opliepen.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 33.704 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net