De nieuwsbrief van Historiek (week 26). Met artikelen over het Holland Pop Festival, het vroegste verleden van Nederland, het lied 'Hup Holland Hup' en veel meer.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (26/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Het vroegste verleden van Nederland

Het vroegste verleden van Nederland

Aan de randen van de aardschijf, voorbij de Zuilen van Hercules en ver van de beschaafde wereld, lag de loodgrijze oceaan van het noorden. De zee was er wreed. De golven, vol watermonsters, konden oprijzen als bergen. Nevels kwamen en gingen als spookbeelden, soms stolde het water tot ijs en vaak heerste er een kilte als in het schaduwrijk van de doden. Achter de stranden lag een moerassige eindeloosheid, doorsneden door brede rivieren die traag uitstroomden in de zee, die er kwam en ging naar willekeur. Lees artikel

Hup Holland Hup - Een bekend (Duits?) voetballied
Een van de populairste Nederlandse voetballiedjes aller tijden is 'Hup Holland hup'. Vrij onbekend is dat deze componist zich bij het schrijven van dit klassieke Nederlandse aanmoedigingslied hoogstwaarschijnlijk liet inspireren door een Duits patriottistisch lied uit 1820.
Lees meer...
Holland Pop Festival (1970) - 'Woodstock aan de Maas'
Het driedaagse Holland Pop Festival dat in 1970 in het Kralingse Bos te Rotterdam werd gehouden, wordt vaak beschouwd als de Nederlandse versie van het legendarische Amerikaanse Woodstockfestival van een jaar eerder.
Lees meer...
Antiochos III de Grote - Koning van het Seleucidenrijk
Antiochos III was met zijn 36-jarige regeerperiode de langst heersende Seleukidische vorst. Er ging geen jaar voorbij waarin de monarch zich niet bezighield met het uitbreiden en in stand houden van zijn rijk. Talrijke veldtochten en veldslagen tekenden zijn carrière.
Lees meer...
Oudste mijnen van Nederland onder handen genomen
In het Zuid-Limburgse Savelsbos, nabij het dorp Rijckholt, zijn in 1881 door Belgische archeologen de eerste sporen van prehistorische vuursteenwinning in ons land ontdekt. In 1910 werden er mijnschachten herkend en in 1914 legde men de eerste mijngangetjes bloot.
Lees meer...
Heulen met Hitler in Huis Doorn
Vanuit Huis Doorn maakte de voormalige keizer Wilhelm II de opmars van de nazi’s in Duitsland mee. In 1931 en 1932 bracht niemand minder dan de toekomstige nazibons Hermann Göring een bezoek aan Huis Doorn. Deze gaf de indruk wel iets te voelen voor een herstel van het Duitse keizerrijk.
Lees meer...
Gustav Schröder (1885-1959) en de reis van de St. Louis
Gustav Schröder ging de geschiedenis in als de kapitein van de oceaanstomer St-Louis die door zijn onverzettelijkheid aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan negenhonderd Duitse Joden wist te redden uit de handen van de nazi’s.
Lees meer...
De geldjacht van prins Bernhard
Toenmalig koningin Juliana zou met aftreden hebben gedreigd als haar man Bernhard als gevolg van corruptie in de gevangenis zou belanden. Bovendien had kroonprinses Beatrix duidelijk gemaakt dat zij haar moeder in dat geval niet wenste op te volgen.
Lees meer...
Willem van der Neut - Oorlogsmisdadiger
De Nederlandse oorlogsmisdadiger Willem van der Neut ontsnapte in 1952 uit de Koepelgevangenis in Breda en week uit naar Duitsland, waar hij de rest van zijn leven onder de schuilnaam Karl-Heinz Braun leefde.
Lees meer...
Tachtig jaar na ‘Barbarossa’ nog miljoen Duitse soldaten vermist
De Duitse inval in de Sovjet-Unie op 22 juni 1941 was een doelgerichte veroveringsoorlog. De nationaal-socialistische regering van Adolf Hitler wilde bodemschatten en landbouwgronden in het gehele Europese deel van de Sovjet-Unie annexeren.
Lees meer...
Nederlandse schilders leverden belangrijke bijdrage aan opkomst Britse schilderschool
Tussen 1520 en 1720 trokken ongeveer 330 schilders vanuit de Nederlanden naar Groot-Brittannië. In zowel de Nederlandse als Britse kunstgeschiedschrijving was er tot nu toe weinig aandacht voor deze grote groep kunstenaars. En dat terwijl zij een grote invloed hadden op de Britse schilderschool.
Lees meer...
'Wij houden van Oranje' en de Auld Lang Syne
Het populairste Oranjelied is waarschijnlijk 'Wij houden van Oranje' van André Hazes. Dat dit lied zo populair is heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat het werd gemaakt voor het EK van 1988 dat door het Nederlands elftal werd gewonnen.
Lees meer...
Meer roofkunst WOII terug naar rechthebbenden
Als het niet lukt om de oorspronkelijke eigenaren of erfgenamen te vinden van kunstwerken die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geroofd, worden de cultuurgoederen die in bezit zijn van de Nederlandse Staat voortaan teruggegeven aan de Joodse gemeenschap.
Lees meer...
Kon Jezus lezen en schrijven?
Recent werd de vraag voorgelegd of Jezus analfabeet was. Anders gezegd: kon Jezus lezen en schrijven? Dat is een interessante kwestie, die raakt aan allerlei aspecten van de uitleg van het Nieuwe Testament. Al levert de tekst zélf niet zoveel op.
Lees meer...
Volledige Nachtwacht voor het eerst in 300 jaar weer te zien
Voor het eerst in driehonderd jaar is 'De Nachtwacht' weer in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm te zien. In het verleden zijn er vier repen van het doek afgesneden. Een team van het Rijksmuseum dat momenteel onderzoek doet naar het werk heeft met behulp van kunstmatige intelligentie een reconstructie weten te maken van die ontbrekende stukken.
Lees meer...

Uit het archief:

Ketikoti - Viering afschaffing slavernij
Tijdens Ketikoti wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland herdackt. De dag wordt ieder jaar op 1 juli gehouden. Op die dag in 1863 werd namelijk de Emancipatiewet aangenomen en daarmee werd slavernij in Nederlands West-Indie afgeschaft.
Lees meer...
Anjerdag - Protest tegen de Duitse bezetting (29 juni 1940)
Anjerdag. Op 29 juni 1940, de verjaardag van prins Bernhard, demonstreerden veel Nederlanders voor het eerst openlijk tegen de Duitse bezetting.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 26) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 26) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 37.159 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net