De nieuwsbrief van Historiek (week 25). Met artikelen over Paul McCartney, rechtszaken tegen dieren, de Griekse ziener Tiresias en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (25/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Dieren voor de rechter

Dieren voor de rechter

Tegenwoordig verstaan we onder crimineel gedrag alleen gedrag van mensen. Maar het is slechts een paar honderd jaar geleden dat in Nederland en de rest van Europa serieuze strafrechtprocessen gevoerd zijn tegen dieren. De dieren worden veroordeeld voor hun ‘criminele’ gedrag, krijgen een straf opgelegd en worden terechtgesteld. Op het huidige grondgebied van Nederland zijn zeker vijf van deze processen bekend. Lees artikel

- advertentie -

Familietentoonstelling ‘BoekenZOO’ Huis van het boek zit vol met dieren deze zomer! Eeuwenoude en moderne boeken met neushoorns, gorilla’s, grote olifanten, kleurrijke vissen en piepkleine insecten. Wees niet bang, ze zijn van papier. BoekenZOO is te zien van 21.06 t/m 18.09.2022

www.huisvanhetboek.nl | Prinsessegracht 30 Den Haag

Compleet Romeins heiligdom gevonden bij Zevenaar
Er zijn onder meer resten van godenbeelden, reliëfs en beschilderd pleisterwerk gevonden. Bijzonder is de vondst van meerdere complete votiefstenen of wijaltaren, gewijd aan verschillende goden en godinnen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed spreekt van een “zeer uitzonderlijke” ontdekking.
Lees bericht...
Nieuwspoort, zestig jaar huiskamer van politiek Den Haag
Internationaal perscentrum Nieuwspoort in Den Haag bestaat zestig jaar. Een blik op de geschiedenis van het centrum, waar ook wekelijks de persconferenties van de minister-president gehouden worden.
Lees bericht...
‘Geen natie liefdadiger dan de Nederlandse’
Rampen zoals overstromingen veroorzaken veel leed, maar kunnen tegelijkertijd het nationale bewustzijn versterken. In de negentiende eeuw ontstond volgens historicus Fons Meijer een zeker ‘rampennationalisme’.
Lees bericht...
Goed en fout – en alles er tussenin – in vernieuwd Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was kamp Amersfoort een van de locaties waar de bezetter zich van zijn slechtste kant liet zien. Van augustus 1941 tot april 1945 werden hier door de nazi’s circa 47.000 mensen gevangen gehouden.
Lees bericht...
Boek helpt ‘misverstanden’ over ‘bersiap-tijd’ Indonesië uit de wereld
In Nederland bestaan nogal wat ‘misverstanden’ over wat zich in Indonesië afspeelde in de zogenoemde ‘bersiap-periode’ (augustus 1945 tot en met maart 1946). In het boek 'Het geluid van geweld' zetten historici Esther Captain en Onno Sinke die stuk voor stuk recht.
Lees bericht...
Ook Nederlandse vorstinnen krijgen eigen biografie
Ongeveer tien jaar geleden verschenen er drie lijvige biografieën van de eerste drie Nederlandse koningen uit het huis Oranje: koning Willem I, Willem II en Willem III. Deze week is bekendgemaakt dat de serie een vervolg krijgt. Dit keer staan de vorstinnen centraal.
Lees bericht...
Tiresias – Blinde ziener die zowel man als vrouw was
In de Griekse mythologie is Tiresias een blinde ziener uit Thebe die maar liefst zeven mensenlevens leefde en bekend stond om zijn grote wijsheid.
Lees bericht...
Béarn: de bakermat van de baret
In het hart van de Pyreneeën ligt het Ossau-dal. Daar vormen herders met een baret op het hoofd, samen met hun schaapskuddes op de groene weidevelden, al eeuwenlang een vertrouwd beeld. Later verspreidde deze baret zich over de hele wereld.
Lees bericht...
Hoe Balkenende I bezweek onder eindeloos geruzie in de LPF
Balkenende I was het kortst zittende kabinet van na de oorlog (overgangskabinetjes buiten beschouwing gelaten). Op 22 juli 2002 trad het aan. Nog geen drie maanden later moest het alweer zijn ontslag indienen.
Lees bericht...
Paul McCartney 80 jaar, of al 55 jaar dood?
Vandaag mag Paul McCartney 80 kaarsjes uitblazen, tenminste als de voormalige Beatle nog onder ons is en niet, zoals een hardnekkig gerucht wil, in 1966 om het leven is gekomen bij een auto-ongeluk waarna hij is vervangen door een dubbelganger.
Lees bericht...
Erik Hazelhoff Roelfzema – De ‘Soldaat van Oranje’
Erik Hazelhoff Roelfzema, ook wel bekend als de 'Soldaat van Orannje': een van de bekendste verzetsstrijders uit de Nederlandse geschiedenis.
Lees bericht...
Televisiepionier Paul Nipkow en de Nipkowschijf
De Duitse ingenieur Paul Nipkow wordt vaak gezien als de grondlegger van de televisie. Dit vanwege de in 1884 door hem ontwikkelde Nipkow-schijf die een mechanisch televisiesysteem mogelijk maakte.
Lees bericht...

Uit het archief:

Sony presenteert de Walkman (1979)
Op 21 juni 1979 presenteerde Sony de eerste Walkman, een draagbare cassette-speler met hoofdtelefoon die meegenomen kon worden tijdens bijvoorbeeld een fietstocht of wandeling.
Lees bericht...
Koning Croesus (595-546 v.Chr.) – De rijkste man ter wereld
In zijn tijd stond hij bekend als de rijkste man ter wereld: koning Croesus van Lydië. Het orakel van Delphi deed de koning een voorspelling die hij verkeerd uitlegde.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 25) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 25)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.091 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net