De nieuwsbrief van Historiek (week 52). Met berichten over pokkenbriefjes, de eerste mens, koffie, Winston Churchill en veel meer...
Historiek Online geschiedenismagazine
3000 jaar oud zwaard van Thorn-Wessem blijkt flink gebruikt

Een 3000 jaar oud zwaard uit de Bronstijd

Het recent door het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) verworven zwaard uit Thorn-Wessem was duidelijk een intensief gebruikt vechtzwaard waarop de sporen van strijd leesbaar zijn, anders dan bij andere bronstijdzwaarden zoals het zwaard van Ommerschans of Jutphaas. Lees artikel

- advertentie -

Geluksdubbeltje
Op de vlucht voor de Franse Revolutie
Aan het eind van de achttiende eeuw kwam er een nieuw soort vluchteling op. Dit had te maken met de Franse Revolutie. Of liever: de Terreur, de oorlog en de levée en masse (de algemene dienstplicht) die door de Franse revolutionaire machthebbers in het leven geroepen waren. Deze drie dingen leidden tot een gebeurtenis die de geschiedenisboeken ingegaan is als La grande fuite: de grote vlucht, waarbij inwoners uit de Elzas massaal op de vlucht sloegen richting de Duitse landen.
Lees meer...
Het Vrijheidsbeeld - Een veelbesproken vrouw
Kunstenaars verpersoonlijken de Vrijheid doorgaans als een mooie, jonge, trotse vrouw (en de oppergod meestal als een oude man…). Zo ook het kolossale Vrijheidsbeeld dat al wie New York nadert welkom lijkt te heten. Maar ook deze geschiedenis is complexer.
Lees meer...
Rijksregent Miklos Horthy als treurig boegbeeld van het Hongarije van Victor Orban
De Hongaarse voormalige leider Miklos Horthy: oorlogsmisdadiger voor de één, icoon voor de ander, zoals voor Victor Orban. In 1993 werd zijn lichaam onder grote publieke belangstelling in eigen land herbegraven.
Lees meer...
Het radicale rumoer van Nieuw Links
1966 was een sleuteljaar in de Nederlandse politiek. Het was het jaar van de val van het rooms-rode kabinet Cals in de Nacht van Schmelzer, die de verhouding tussen confessionelen en sociaaldemocraten voor jaren op scherp zette. Het jaar ook waarin D66 werd opgericht, de partij die het Nederlandse politieke…
Lees meer...
De ontwrichtende heimwee naar het Duitse keizerrijk
Al tijdens de revolutionaire chaos van de dagen na de Eerste Wereldoorlog zag Hugo Preuss, de toekomstige minister van binnenlandse zaken, haarfijn in dat het opbouwen van een succesvolle Volksstaat in Duitsland geen makkelijke operatie zou worden. Door de oriëntatie op het oude keizerrijk bleef een aantal belangrijke democratische hervormingen uit.
Lees meer...
Revolusi - "De wereld is erdoor veranderd.”
In het recent verschenen boek Revolusi voert de Belgische cultuurhistoricus en schrijver David van Reybrouck de lezer langs honderden jaren Nederlandse kolonisatie in Indonesië: vanaf het eerste moment dat de bemanning van de VOC-schepen aan land komen, tot de Proklamasi van Soekarno, en de Bandung-conferentie, de eerste internationale conferentie zónder het Westen, als afsluiting.
Lees meer...
Namen Nederlandse ontvangers Duitse oorlogsuitkering doorgespeeld
Duitsland heeft bekendgemaakt welke Nederlanders nog een Duitse oorlogsuitkering ontvangen omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst hebben gedaan in het Duitse leger.
Lees meer...
Laatste F-100 Super Sabre jachtbommenwerper gerestaureerd
Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is in bezit van de laatste ‘Nederlandse’ F-100 Super Sabre, een Amerikaanse jachtbommenwerper.
Lees meer...
Mary Tudor - De Engelse vorstin 'Bloody Mary'
De Engelse vorstin Mary Tudor, ook bekend als Mary I van Engeland (1516-1558), was een beruchte koningin uit de zestiende eeuw. Mary regeerde van 1553 tot 1558 en voerde een waar schrikbewind in de tijd van de Reformatie.
Lees meer...
George Blake - Britse dubbelspion voor de KGB
George Blake was ongetwijfeld één van de meest notoire dubbelspionnen uit de recente geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de Koude Oorlog verraadde hij naar eigen zeggen de namen van meer dan honderd westerse geheim agenten aan de KGB.
Lees meer...

Uit het archief:

De Holocaust, uitroeiing van de Europese Joden door de nazi’s
De Holocaust. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden circa 6 miljoen Joden omgebracht door nazi-Duitsland onder aanvoering van dictator Adolf Hitler.
Lees meer...
Februari - De maand van carnaval
Al van oudsher is februari een maand van feesten. Voor de Romeinen was het de maand van boetedoening en voor de Germanen de maand van de vruchtbaarheid.
Lees meer...
"Je Pappenheimers kennen" - Herkomst van de uitdrukking
De uitdrukking ‘Ik ken mijn pappenheimers’ is al eeuwenoud. Het betekent zoveel als: ik weet over wie ik het heb, ik ken mijn mensen, ik weet wat voor vlees ik in de kuip heb. Waar komt de uitdrukking ‘Ik ken mijn pappenheimers’ vandaan?
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 5) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 34.807 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net