Dark
Light

Namen Nederlandse ontvangers Duitse oorlogsuitkering doorgespeeld

Auteur:
2 minuten leestijd
Brandenburger Tor in Berlijn
Brandenburger Tor in Berlijn (CC0 - Pixabay - Schreib-Engel)

Duitsland heeft bekendgemaakt welke Nederlanders nog een Duitse oorlogsuitkering ontvangen omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst hebben gedaan in het Duitse leger. Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer.

Rekruteringsaffiche Nederlandse SS
Rekruteringsaffiche Nederlandse SS
In 2019 ontstond ophef nadat bekend was geworden dat wereldwijd nog zo’n tweeduizend personen een uitkering van het zogeheten Bundesversorgungsgesetz (BVG) ontvangen. Daarvan zouden er enkele tientallen uit Nederland komen, maar om wie dat precies ging was niet bekend, omdat Duitsland lange tijd weigerde de namen bekend te maken.

Karl Dönitz

De Duitse ‘Kriegsbeschädigtenrente’ wordt sinds 1950 uitgekeerd en gaan terug op een besluit van rijkspresident Karl Dönitz, de opvolger van Adolf Hitler in 1945. Hij bepaalde dat soldaten in Duitse dienst die tijdens de Tweede Wereldoorlog fysiek of mentaal schade hadden geleden, recht hadden op een uitkering. In Duitsland werd in 1998 nog wel een wet aangenomen die het mogelijk maakt de uitkeringen in te trekken wanneer duidelijk is dat de betreffende militairen oorlogsmisdaden begingen. Hiervoor moet wel bewijs worden aangeleverd en dat blijkt in de praktijk lastig. In circa honderd gevallen zijn de uitkeringen inmiddels ingetrokken.

Dat de uitkeringen bestaan, was al veel langer bekend. In 2013 vroeg CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bijvoorbeeld al om opheldering aan Financiën, omdat de pensioen-ontvangers mogelijk nooit belasting betaalden over hun Duitse oorlogsuitkering. Officieel moeten zij de inkomsten opgeven, maar omdat Duitsland hun namen nooit doorgaf, kon dit niet gecontroleerd worden. Omtzigt kwam de zaak op het spoor toen hij zich verdiepte in de positie van Nederlandse dwangarbeiders tijdens de oorlog. Die werden in die periode door Duitsland gevraagd om, met terugwerkende kracht van zes jaar, belasting te gaan betalen.

Controle

Eind november 2020 liet de huidige staatssecretaris van Financiën, Hans Vijlbrief, weten zijn Duitse ambtsgenoot nogmaals aan zijn jasje te trekken. In zijn brief aan de Kamer schrijft Vijlbrief deze week:

“Ik kan uw Kamer melden dat de Duitse bevoegde autoriteit gehoor heeft gegeven aan het Nederlandse informatieverzoek. De Nederlandse bevoegde autoriteit heeft een lijst met namen en de hoogte van de desbetreffende uitkeringen over de jaren 2015 tot en met 2019 ontvangen. De Belastingdienst zal deze informatie de komende tijd beoordelen en controleren of de desbetreffende uitkeringen correct zijn aangegeven.”

Nieuwe vragen

De hoogte van de oorloguitkeringen varieert, van enkele honderden euro’s tot 1300 euro per maand. Pieter Omtzigt heeft inmiddels nieuwe vragen aan de staatssecretaris gesteld. Hij wil onder meer weten welke bedragen zijn ontvangen, of er aangifte is gedaan en tot hoeveel jaar terug naheffing mogelijk is wanneer de ontvangsten niet zijn opgegeven. Ook wil het CDA-Kamerlid weten of er onder de ontvangers veroordeelde oorlogsmisdadigers zitten.

Ook interessant: “Adolf Hitler was een geweldige kerel”
…of: Nederlandse SS’ers betrokken bij Holocaust
Boek: Geschiedenis van de Waffen-SS

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×