Historiek Online geschiedenismagazine

De Barbarijse zeerovers en hun christenslaven

In de zestiende eeuw transformeerden de Barbarijse zeerovers de piraterij en ontvoering tot een grootschalige staatsactiviteit met slavernij als centraal element. De Europese regeringen probeerden het probleem op te lossen, soms door kostbare vlootacties tegen de thuisbases van de Barbarijse zeerovers, maar die slaagden niet. Lees artikel

- advertentie -
Kunstkopie

Kent u kunstkopie.nl al? Het is het platform voor prachtige reproducties, variërend van oude meesters tot moderne fotokunst. Neem eens een kijkje op de website en kies een mooi kunstwerk voor aan de muur. Elk gewenst formaat, verschillende soorten materiaal. Eindeloos veel mogelijkheden voor elk interieur. Meer dan 1 miljoen afbeeldingen uit alle kunststromingen, daarmee zijn wij de grootste leverancier van kunstreproducties binnen Europa. >>>

Image
'Parthenon op Acropolis heeft waarschijnlijk verkeerde naam'
Het wereldberoemde Parthenon op de Acropolis in Athene heeft waarschijnlijk een verkeerde naam. Dat concludeert klassiek archeoloog Janric van Rookhuijzen na bestudering van historische bronnen. De reusachtige Griekse tempel van…
Lees meer...
Image
Heidens verleden - indringende inventarisatie van een pre-christelijk verleden
Hoe mensen ooit hun ‘heidendom’ beleefden laat zich nauwelijks beantwoorden. Het ontbreekt simpelweg aan goede bronnen. Toch is duidelijk dat onze voorouders in de zevende en achtste eeuw hun sacrale…
Lees meer...
Image
Romeinse tempelruïnes in Baalbek
Circa tachtig kilometer ten oosten van de Libanese hoofdstad Beiroet bevinden zich de resten van de Romeinse tempelruïnes van Baalbek, die sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO prijken.
Lees meer...
Image
Predikant van preekstoel afgeschoten in Amsterdam (1755)
Op zondag 12 oktober 1755 werd de voorganger van de Waalse Kerk in Amsterdam tijdens het gebed van de preekstoel afgeschoten. De dominee raakte gewond, maar overleefde de aanval. Wie…
Lees meer...
Image
De rede, ‘bron van geluk voor iedereen’
Het was de bedoeling dat alles wat herinnerde aan Adriaan Koerbagh (1633-1669) voorgoed van de aardbodem zou verdwijnen. In 1668 werd hij wegens godslastering veroordeeld tot tien jaar rasphuis in…
Lees meer...
- advertentie -
Kunstkopie

Jan de Quay was van 1946 tot 1959 Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant en aansluitend minister-president. Gedurende een groot deel van zijn werkzame leven hield hij een zeer persoonlijk dagboek bij. Het was nooit zijn bedoeling dit dagboek te publiceren. Juist daarom is er alle reden erkentelijk te zijn voor het besluit van zijn familie om in te stemmen met de onverkorte publicatie ervan. Want ook na vijfenzeventig jaar is het nog fascinerende lectuur! Lees het hier: www.bhic.nl >>>

Het Ardennenoffensief, de slag om de Ardennen (1944-1945)

Het Ardennenoffensief begon op zaterdag 16 december 1944 en de Geallieerden waren er totaal door verrast. De Duitsers waren erin geslaagd ten oosten van de Our (de grensrivier tussen België/Luxemburg en Duitsland) een enorme troepenmacht samen te trekken, zonder dat de Britse of Amerikaanse inlichtingendiensten daarvan zelfs maar een begin van een vermoeden hadden. Lees artikel

Image
Hoe Britten en Europeanen elkaar vormden
Duizend jaar geleden ontstond op de Britse eilanden en West-Frankrijk een Anglo-Normandisch koninkrijk dat zich op een ambivalente manier met het continent verhield.
Lees meer...
Image
Stigmata - Tekenen van de wonden van Christus
In het christendom staan de stigmata bekend als zichtbare wonden op het lichaam van een gelovige, precies op die delen van het lichaam waar Jezus voorafgaand aan zijn kruisdood werd…
Lees meer...
Image
Van lichtgeraakte fabrieksdirecteur tot grootgrondbezitter
In 1875 kocht Marie Prosper Theodore Prévinaire de ‘Heerlijkheid van Callantsoog’, een zeer groot duingebied (waaronder het Zwanenwater) en aangrenzende weilanden. Hij verkreeg niet alleen het eigendom, maar ook alle…
Lees meer...
Image
Contrareformatie - Tijdlijn, samenvatting & gevolgen
Korte geschiedenis van de Contrareformatie, een rooms-katholieke reactie op de Reformatie. Doelen, samenvatting, tijdlijn en gevolgen.
Lees meer...
Image
Op 16 december 1944 werd de Rex-bioscoop getroffen door een V2-raket
Op zaterdag 16 december 1944 trof een V2-raket de overvolle cinemazaal Rex. 567 mensen stierven onder het puin van de Rex, allen slachtoffers van blinde terreur.
Lees meer...
Image
Zevenmijlslaarzen - Betekenis uitdrukking
Wie ergens met zevenmijlslaarzen naar toe gaat, reist ontzettend snel. Hij of zij gaat met grote stappen richting het doel. Deze uitdrukking is afkomstig uit verschillende sprookjes, waarvan die van…
Lees meer...
Image
Boston Tea Party (1773)
De Boston Tea Party is een bekende opstand tegen het Britse gezag door Amerikaanse kolonisten. Voltrok zich 1773, kort voor het uitbreken van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
Lees meer...

Nieuwe geschiedenisboeken (week 51) – 2019

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 29.252 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net