De wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (week 3).
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (3/2023) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Enne Koops (1978-2023)

Op de redactie van Historiek zijn we momenteel in rouw vanwege het onverwachtse overlijden van Enne Koops. Jarenlang werkte hij met veel enthousiasme mee aan Historiek. We zullen hem vreselijk missen en denken in grote dankbaarheid aan hem terug.

Bericht en condoleance
Het monster van de Gévaudan

Het monster van de Gévaudan

Drie jaar lang, van 1764 tot 1767, joeg een verschrikkelijk beest de mensen in de Gévaudan angst aan met ruim driehonderd aanvallen, waarbij naar schatting zo’n honderd doden vielen. Sommigen overleefden het echter en werden daardoor een beroemdheid, zoals Marie Jeanne-Valet die daarmee de bijnaam van ‘La Pucelle (maagd) du Gévaudan’ verwierf. Lees artikel

Skelet van Ierse ‘reus’ verwijderd uit Londens museum
Ruim tweehonderd jaar was in het Hunterian Museum in Londen het skelet te zien van Charles Byrne, een Ierse man die in de achttiende eeuw vanwege zijn lengte een bezienswaardigheid was. Vanwege een goedaardige tumor bleef de Ier groeien tot hij een lengte van maar liefst 2,31 meter had bereikt.
Lees bericht...
Herbert Hoover – Amerikaanse president en filantroop
Herbert Hoover was de 31e Amerikaanse president die in de jaren 1929 tot 1933, tijdens de Grote Depressie, aan het roer van de Verenigde Staten stond.
Lees bericht...
Het innerlijk getto
“Na die laatste brief was alles veranderd. Na die laatste brief wilde Vicente alleen nog maar niet weten. Niets weten. In één klap helemaal niets meer weten."
Lees bericht...
De Feniciërs, een multicultureel volk uit het Middellandse Zeegebied
De Feniciërs waren afkomstig uit het gebied van het tegenwoordige Libanon. Tussen 1500 en 400 v. Chr. golden ze als de belangrijkste handelaren en zeevaarders in het Middellandse Zeegebied.
Lees bericht...
Jacob van Denemarken, steun en toeverlaat voor graaf Willem III
Jacob van Denemarken, de bisschop van Zuden, stelde zich borg voor geldleningen, waardoor hij een belangrijke steun en toeverlaat voor de graaf in Holland moet zijn geweest. Hij zou zich ook hebben ingezet voor het stimuleren van het geestelijk leven in het bisdom Utrecht.
Lees bericht...
Trompe-l’oeil – Illusionisme in de kunst
Verschillende kunstenaars zien het als een uitdaging om de toeschouwer op een bepaalde manier op het verkeerde been te zetten. Wanneer men probeert om een optische illusie te creëren wordt ook wel gesproken van het trompe-l'oeil-effect.
Lees bericht...
Trans-Atlantische migratie tijdens het interbellum
Tot kort na de Eerste Wereldoorlog verlieten zo’n 34 miljoen Europeanen het continent en staken massaal de Atlantische oceaan over. Het werd de grootste internationale migratie die de mensheid ooit had gezien en ze veranderde de ‘Nieuwe Wereld’ voorgoed.
Lees bericht...
De Costa Concordia op de zeebodem
Vandaag, vrijdag 13 januari is het elf jaar geleden dat het cruiseschip Costa Concordia op een rots liep waardoor er een scheur van 70 meter ontstond aan de linkerzijde van het schip. Het schip kapseisde en 32 mensen kwamen om het leven.
Lees bericht...
De Hohenzollern in het Derde Rijk (1934-1945)
Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Duitse keizersfamilie Hohenzollern al haar landerijen, kastelen en kunst kwijt. Met rechtszaken, intimidatie en manipulatie proberen leden van de familie tot op de dag van vandaag hun verloren eigendommen terug te krijgen.
Lees bericht...
Hans-Dietrich Genscher – Duits liberaal politicus
De Duitse liberale politicus Hans-Dietrich Genscher (1927-2016) was van 1974 tot 1992 minister van Buitenlandse Zaken. Als partijleider speelde hij 1982 een sleutelrol in het beëindigen van de sinds 1969 bestaande coalitie met de sociaal-democraten, ten gunste van een regering met de christen-democraten.
Lees bericht...
Spoorwegmuseum ontsluit collectie Tweede Wereldoorlog
Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft een collectie objecten uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Het gaat om ongeveer tienduizend foto's en objecten over de mobilisatieperiode, bezettingsjaren, bevrijding en wederopbouw (1939-1960).
Lees bericht...

Uit het archief:

De Trojaanse priester Laokoön en de Laokoöngroep
Laokoön's dood is verbeeld in de wereldberoemde Laokoöngroep uit circa 40-20 voor Christus. De marmeren is vandaag de dag te bewonderen in de Vaticaanse Musea.
Lees bericht...
Varkensorgel en kattenorgel: Lodewijk XI en Karel V genoten ervan
Een orgel gemaakt van varkens, die voor de muziek zorgen. Het lijkt absurd, maar zo’n varkensorgel heeft echt bestaan. Het bijzondere instrument kreeg de naam ‘Piganino’, een samenstelling van het Engelse woord pig (varken) en piano. Het is een van de meest bijzondere instrumenten uit de muziekgeschiedenis. Net als het kattenorgel, dat vermoedelijk in 1549 door Karel V en Filips…
Lees bericht...
Cliché is geen stereotiep woord
De herkomstgeschiedenis van de woorden cliché en stereotype is minder afgezaagd en voorspelbaar dan de betekenissen van beide begrippen suggereren.
Lees bericht...
Het einde van verraadster Ans van Dijk
14 januari 1948 – De Nederlandse Ans van Dijk wordt als eerste en enige vrouw na de Tweede Wereldoorlog geëxecuteerd. Ze is ter dood veroordeeld vanwege het verraad van onderduikers tijdens de oorlog.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 3) – 2023

Nieuwe geschiedenisboeken (week 3)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft.

Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 44.734 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net