Historiek Online geschiedenismagazine
Benjamin Lay – De kluizenaar die de slavernij bestreed

Benjamin Lay – De kluizenaar die de slavernij bestreed

Lang voordat in Amerika de slavernij werd afgeschaft, verzette Benjamin Lay, een oorspronkelijk uit het Britse Essex afkomstige Quaker, zich al hevig tegen het in zijn ogen verwerpelijke slavernijsysteem. Lay richtte zich met name op Quakers in de Britse kolonies die tot zijn ontzetting in de Nieuwe Wereld slaven hielden. Volgens Lay stond slavernij gelijk aan moord. Lees artikel

- advertentie -

Bomen in de schilderkunst

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting toont het Dordrechts Museum in Diepgeworteld de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Van verhalende voorstellingen, realistische landschappen tot abstracte composities. Een dialoog van oude en moderne meesters. Allemaal afkomstig uit Nederlandse collecties. Een ode aan de boom en aan de schilders die dit onderwerp zo meesterlijk wisten te vereeuwigen. Meer informatie >>>
Van 5 tot en met 18 november is het Dordrechts Museum, in navolging van de richtlijnen van de Rijksoverheid, gesloten.

Komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930)
Tussen 1830 en 1930 circuleerden in Nederland zo’n honderd verhalen waarin vertellers de draak staken met de Joodse minderheid in vooral Amsterdam.
Lees meer...
Confrontaties van mentaliteit en religie in de Vikingtijd
‘Nooit eerder is zulke wreedheid in Brittannië gezien,’ schreef Karel de Grote’s hofgeleerde Alcuinus, naar aanleiding van de bloedige Vikingaanval op het klooster van Lindisfarne aan de Engelse noordoostkust in 793. Alhoewel de Vikingperiode in de Lage Landen pas echt aanving in 810, toen een grote Deense vloot aan de Friese kusten verscheen, heeft deze kreet ook in de Nederlandse geschiedschrijving vaak gegalmd. Botsende culturen – maar met diepe echo’s uit de gemeenschappelijke geschiedenis.
Lees meer...
Engelse kostschoolleraren brachten voetbal naar Nederland
Sportbobo Pim Mulier stond aan de wieg van de introductie van vele sporten in Nederland, waaronder het voetbal. Althans, dat is het klassieke verhaal. Volgens promovendus Jan Luitzen moet dat beeld bijgesteld worden.
Lees meer...
Wie dronk het eerste biertje?
Bier wordt wel omschreven als simpelweg rotte pap. Het recept om pap in bier te veranderen is simpel: je hebt er alleen tijd, warmte en een gist voor nodig, die de suikers in het graan omzet in alcohol en koolstofdioxide.
Lees meer...
Walburga - Beschermheilige uit de Middeleeuwen
Walburg was een Angelsaksische non die halverwege de achtste eeuw op verzoek van Bonifatius naar het continent kwam. Zij werd abdis van het klooster Heidenheim in Beieren, maar genoot in onze streken vooral in de late middeleeuwen bijzondere verering.
Lees meer...
Cornelis Drebbel - Uitvinder van de onderzeeboot
De Nederlandse kaarttekenaar, schilder, graveur en lenzenmaker Cornelis Drebbel was zijn tijd ver vooruit. Het meest bekend werd hij door de uitvinding van de allereerste duikboot.
Lees meer...
Norman Mailer - Chroniqueur van zijn tijd
De Amerikaanse schrijver Norman Mailer geldt als een van de grondleggers van de New Journalism, het bedrijven van journalistiek met literaire middelen. Behalve roem kleefde hem ook menig schandaal aan.
Lees meer...
Wetstraat 16 - Kanselarij van de Eerste Minister
De Wetstraat 16 komt als politiek machtscentrum van de Belgische federale regering vaak ter sprake in de media. Niet verwonderlijk, want op dit adres bevindt zich immers het kantoor van de premier, zijn kabinet en kanselarij.
Lees meer...
Sporen eerste landbouwers gevonden bij Angeren
Tijdens onderzoek voorafgaand aan de doortrekking van de A15 hebben archeologen bij Angeren op één plek zowel resten gevonden van jagers en verzamelaars, als van de eerste landbouwers.
Lees meer...
Ebenezer Howard en de Tuindorpen van Amsterdam
Tuindorpen zoals wij die kennen in Amsterdam zijn qua opzet verwant met eerder verrezen fabrieksdorpen of -kolonies en tuinsteden. Zij zijn gecreëerd met de bedoeling om de woonproblemen in de propvolle en verkrotte binnensteden op te lossen of om arbeiders een goede woonomgeving te bieden nabij hun werk.
Lees meer...
Loukianos en Homeros
Artikel over Loukianos’ omgang met Homeros. Daarbij wordt gekeken naar Loukianos’ uitlatingen over Homeros’ biografie en de manier waarop Loukianos Homeros’ epossen in zijn teksten verwerkte.
Lees meer...
'Vincent van Gogh kreeg psychoses door stoppen met alcohol'
Onderzoekers van het UMCG in Groningen stellen dat Vincent van Gogh waarschijnlijk last kreeg van psychoses nadat hij zijn linkeroor had afgesneden en moest afkicken van de drank.
Lees meer...
Van werkverschaffing tot Arbeitseinsatz in Callantsoog
In de zomer van 1943 meldde de werkloze Callantsoger evacué Bouke Jagt zich bij het Gewestelijk Arbeids Bureau te Schagen. Hij moest gaan werken in Duitsland en liet zijn vrouw en kind achter aan de Langevliet.
Lees meer...
Victoria Woodhull: de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van Amerika
De allereerste vrouwelijke presidentskandidaat uit de Amerikaanse geschiedenis is Victoria Woodhull. Tijdens de verkiezingen zelf zat ze in de gevangenis.
Lees meer...
De Kristallnacht in de Nederlandse pers (1938)
Tijdens deze Reichskristallnacht worden honderden synagogen in brand gestoken en duizenden Joodse winkels en bedrijven verwoest. Hoe berichtte de Nederlandse pers over deze dramatische gebeurtenis?
Lees meer...
De Duitse familiegeschiedenis van Donald Trump
De grootvader van Donald Trump ontvluchtte Duitsland eind negentiende eeuw als dienstweigeraar en vestigde zich vervolgens in de Verenigde Staten.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 33.741 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net