MobileMobile

Cornelis Drebbel (1572-1633) – Uitvinder van de onderzeeboot

De Nederlandse kaarttekenaar, schilder, graveur en lenzenmaker Cornelis Drebbel werd bekend door zijn uitvinding van de eerste werkende onderzeeboot. Cornelis Drebbel werd in 1572 geboren in Alkmaar, maar werkte een groot deel van zijn leven in Engeland.

Cornelis Drebbel
Cornelis Drebbel
De handigheid van Drebbel was buiten de landsgrenzen bekend geraakt. De Nederlander maakte onder meer een uurwerk dat meer dan honderd jaar zou kunnen blijven lopen, een sterke pomp voor een fontein en verschillende lenzen. Koning James I van Schotland en Engeland nodigde de Alkmaarder in 1604 uit aan zijn hof.

De koning van Schotland en Engeland nodigde in die tijd allerlei geleerden uit aan zijn hof. Niet alleen wetenschappers, maar ook theologen en alchemisten.

Onderzeeboot van Cornelis Drebbel

In opdracht van de Engelse koning maakte hij, tussen 1620 en 1624, de een houten boot die 4 tot 5 meter onder water kon varen. De boot maakte zijn eerste duik op de rivier de Theems. Roeiers zorgden er voor dat de boot voortbewoog, maar hoe de bemanning van zuurstof werd voorzien is tot op heden nog steeds een raadsel. Niet alleen de koning nam plaats in de onderzeeër, duizenden Londenaren waren ook nieuwsgierig en namen plaats in de onderzeeboot.

- advertentie -

De Alkmaarder was zijn tijd ver vooruit. Zeker 150 jaar later werden er pas op grote schaal onderzeeboten gebouwd.

Beneath the Surface of History: The Submarine

Reproductie van de duikboot
Reproductie van de duikboot

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱