De nieuwsbrief van Historiek (week 15). Met berichten over Doggerland, de DDR tijdens het WK 74, de Nachtwacht, de jacht op Hannie Schaft en veel meer...
Historiek Online geschiedenismagazine
Doggerland – Verdwenen wereld in de Noordzee

Doggerland – Verdwenen wereld in de Noordzee

Vrij onbekend is dat de Nederlandse stranden aan de rand liggen van een enorm verdwenen landschap: Doggerland. Gedurende honderdduizenden jaren was het gebied dat wij nu als “Noordzee” kennen namelijk droog land. Het was het domein van mammoeten en wolharige neushoorns. Er joegen en leefden Neanderthalers en later ook moderne mensen. Lees artikel

- advertentie -

Geschiedenisboeken
De ontdekking van de natuur
Wist u dat de pelikaan door de beroemde plantkundige en zoöloog Carolus Linnaeus in hetzelfde rijtje werd genoemd als de draak en de eenhoorn? Of dat lange tijd gedacht werd dat de rups en de vlinder twee verschillende dieren waren? En dat eeuwenlang werd aangenomen dat fossielen door God in de grond waren gestopt om het (on)geloof van de mens op de proef te stellen?
Lees meer...


‘Het verloren transport’ - Dodentrein naar Tröbitz
Over de toestand in concentratiekamp Bergen-Belsen tegen het einde van de oorlog. En over de laatste transporten waarmee de nazi’s kort voor de komst van de Britten nog duizenden gevangenen probeerden af te voeren.
Lees meer...


RMS wil vlag treinkaping De Punt terug
Vertegenwoordigers van de internationaal niet erkende Republiek der Zuid-Molukken (RMS) willen de Molukse vlag terug die in 1977 werd gebruikt tijdens de treinkaping. Bij de beëindiging van deze kaping werd de vlag meegenomen door mariniers. Hij zou nu bij het Mariniersmuseum in Rotterdam liggen.
Lees meer...


Mark Rutte dankt zijn ministerie aan Indië-conflict
Politieke hamvraag dezer dagen en weken: blijft Mark Rutte (VVD) premier en daarmee tevens de baas van het ministerie van Algemene Zaken? Niemand die dat nu al weet. Historische vraag: hoe is dat departement van Algemene Zaken eigenlijk ontstaan? Het is ontsproten aan het dekolonisatieconflict dat Nederland en Indonesië uitvochten…
Lees meer...


De Nachtwacht 1 op 1 nageschilderd voor tv-programma
Specialisten van het AVROTR0S-programma Het Geheim van de Meester gaan de komende maanden De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn op ware grootte (379,5 x 453,5 cm) naschilderen. Het project wordt gerealiseerd op een bijzondere locatie: in het Rijksmuseum, recht tegenover het originele werk.
Lees meer...


Het WK-voetbal 1974 - De topwedstrijd van de Staatsveiligheidsdienst
Van 13 juni tot 7 juli 1974 vond in de Bondsrepubliek Duitsland het WK-voetbal plaats. Het team van de Duitse Democratische Republiek (DDR) kwalificeerde zich in 1974 voor het eerst (en voor het laatst) voor een eindronde en werd in een poule geloot met Australië, Chili en uitgerekend de “klassenvijand”, de Bondsrepubliek Duitsland.
Lees meer...


Victor Loret (1859-1946) en het mysterie van de drie mummies
Victor Loret verwierf einde negentiende eeuw grote naamsbekendheid als egyptoloog toen hij in Luxor op de westelijke Nijloever in de Vallei der Koningen verscheidene faraograven ontdekte. De aanwezigheid van drie anonieme mummies in een zijkamer van de graftombe van farao Amenhotep II stelde Loret en zijn collega’s lange tijd voor een raadsel.
Lees meer...


België’s 'tiende provincie'
In de late negentiende eeuw trokken talrijke Belgische investeerders, arbeiders en vaklieden naar het zuidoosten van Oekraïne, aangetrokken door het industriële eldorado. Een duik in een vergeten stuk gedeelde economische en sociale geschiedenis tussen de Lage Landen en de Europese oostrand.
Lees meer...


De jacht op Hannie Schaft
Op 17 april 1945, drie weken voor de bevrijding van ons land, werd Hannie Schaft in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd. Ze was een paar weken eerder bij de Mauer-muur op de Jan Gijzenkade in Haarlem aangehouden bij een routinecontrole. De beruchte Sicherheitsdienst maakte al geruime tijd verbeten jacht op ‘het meisje met het rode haar’.
Lees meer...


Bevrijding Kamp Westerbork herdacht
Zondagochtend is de bevrijding van kamp Westerbork herdacht in Barak 56, op de historische plek van kamp Westerbork. Het was de herdenking die vorig jaar, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, niet door kon gaan in verband met de maatregelen tegen het coronavirus.
Lees meer...


Prehistorische bewoonster Schokland krijgt naam
Bezoekers van Museum Schokland mogen een naam geven aan een prehistorische bewoonster van Schokland wiens schedel in 1990 werd opgegraven. Hiervoor is een prijsvraag uitgeschreven.
Lees meer...


De hele rataplan - Betekenis en herkomst
De term rataplan doet bij veel mensen een belletje rinkelen. Sommigen denken bij het horen van rataplan meteen aan de gelijknamige hond van de cowboyheld Lucky Luke, de man die sneller schiet dan zijn schaduw. Maar naast Rataplan als naam voor een striphond, betekent het begrip nog iets anders.
Lees meer...


Uit het archief:

De ramadan - geschiedenis van de vastenmaand
De ramadan is een belangrijke viering binnen de islam en één van de vijf zuilen van deze religie, verplichtingen waar moslims zich aan dienen te houden. Waar komt de islamitische traditie van de vastenmaand vandaan? Een korte geschiedenis van de ramadan.
Lees meer...


Alferd Packer, de man die vijf Democraten verorberde
De Amerikaanse berggids Alferd Packer is de geschiedenisboeken ingegaan als 'The man-eater of Colorado'.
Lees meer...


Nieuwe geschiedenisboeken (week 14/15)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 36.206 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net