Dark
Light

Prehistorische bewoonster Schokland krijgt naam

1 minuut leestijd
Afbeelding: Museum Schokland
Afbeelding: Museum Schokland

Bezoekers van Museum Schokland mogen een naam geven aan een prehistorische bewoonster van Schokland wiens schedel in 1990 werd opgegraven. Hiervoor is een prijsvraag uitgeschreven. Het museum laat momenteel een professionele gezichtsreconstructie maken van de vroege polderbewoner.

Het huidige Noordoostpoldergebied was 4600 jaar geleden een landschap doorsneden door rivieren, waaronder de huidige Overijsselse Vecht en IJssel, die toen langs Schokland stroomden. De rivieren zorgden voor vis, waterwild en vers drinkwater en de bewoners leefden op hoger gelegen rivierduinen.

Enkele decennia geleden vonden archeologen een schedel van een vrouw die destijds in dit gebied woonde. Ze werd begraven op een draagbaar van eikenhouten stammetjes in een soort hurkhouding, kenmerkend voor deze prehistorische periode. In haar graf kreeg de jonge vrouw een aardewerken beker als bijgift mee. De vrouw was ongeveer 1,65 meter lang en lag begraven in een zogeheten enkelgraf.

Levensecht

De schedel van de prehistorische bewoonster van Schokland wordt momenteel onderzocht zodat een goede gezichtsreconstructie kan worden gemaakt. Dit is een lastig werkje vanwege de kwetsbaar van de schedel, die zo weinig mogelijk mag worden aangeraakt. In januari heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een aantal CT-scans gemaakt. Paleokunstenaar Remie Bakker, bekend van zijn levensgrote modellen van prehistorische dieren en gezichtsreconstructies, werkt nu aan de levensechte reconstructie. Aan de hand van een 3D-print zal Bakker het gezicht van de vrouw zo realistisch mogelijk modelleren. Museum Schokland:

“Het belang van dit project spreekt uit de educatieve en wetenschappelijke waarden van de te verschijnen gezichtsreconstructie. Het onderschrijft de archeologische waarden van Schokland en omgeving, waarmee het gebied in 1995 als eerste plaats in Nederland Unesco Werelderfgoed werd.”

Het publiek kan de komende weken namen voorstellen voor de vrouw. De sluitingsdatum voor inzendingen is 6 mei 2021. De gezichtsreconstructie en naam worden tijdens de Archeologiedagen 2021 bekendgemaakt, op vrijdag 18 juni. De winnaar ontvangt – naast de toekenning van de naam en een eervolle vermelding – gratis entree voor Museum Schokland en een privé-rondleiding.

Ook interessant: Werelderfgoed Schokland – Voormalig eiland in de Zuiderzee
…of: Gezichtsreconstructies van 2000 jaar oude Tongenaren
Boek: Verhalen van Schokland

×