De nieuwsbrief van Historiek (week 30). Met artikelen over Maria Magdalena, Ptolemaios, het Olympisch vuur, Lyndon B. Johnson en veel meer.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (30/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Maria Magdalena – Kroongetuige, zondaar, feminist

Maria Magdalena – Kroongetuige, zondaar, feminist

Wie was Maria Magdalena? Volgens een veelgehoord antwoord was ze een prostituee in het gevolg van Jezus van Nazareth. Maar komt het beeld dat we kennen uit schilderijen, boeken en films overeen met de Bijbelse Magdalena? Lees artikel

De onderkomens van de Tweede Kamer
Het Binnenhof moet grondig gerenoveerd worden, dus verhuizen de Staten-Generaal, de minister-president en de andere vaste bewoners naar elders. Het zal voor het eerst in haar ruim tweehonderdjarige bestaan zijn dat de Tweede Kamer niet meer haar domicilie op het Binnenhof heeft.
Lees meer...
Olympisch Vuur werd bedacht door Nederlandse architect
De moderne traditie van het Olympisch vuur werd bedacht door de Nederlandse architect Jan Wils, de ontwerper van het Olympisch Stadion in Amsterdam.
Lees meer...
Een zeldzaam uitrolpanorama van de stad Rotterdam (1826)
Het FENIX Landverhuizersmuseum in Rotterdam heeft een zeldzaam uitrolpanorama uit 1826 verworven. De handgekleurde litho in originele kartonnen koker meet uitgerold ruim twee meter en biedt een langgerekt en gedetailleerd stadsgezicht van de stad Rotterdam, gezien uit het zuiden.
Lees meer...
De wereldkaart van Ptolemaios
Ptolemaios’ Geografie, een fundamenteel werk. Onze reconstructie van de antieke topografie gaat er voor een belangrijk deel op terug. De landkaarten zijn beroemd.
Lees meer...
Lyndon B. Johnson - 36e president van de Verenigde Staten
De Amerikaanse politicus Lyndon B. Johnson, vaak ‘LBJ’ genoemd, is de geschiedenisboeken ingegaan als de 36e president van de Verenigde Staten. Van 1963 tot 1969 zat hij namens de Democratische Partij in het Witte Huis.
Lees meer...
De ondergang van het zusterschip van de Titanic
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zonk voor de Griekse kust het hospitaalschip HMHS Brittanic, een zusterschip van de Titanic. Lange tijd bleef het onzeker of het schip werd getorpedeerd of in botsing kwam met een mijn. Pas recent werd duidelijk wat er precies gebeurde.
Lees meer...
Moordstad, een bloedspoor door Utrecht
Daniel M. van Doorn en Evert van der Zouw gingen op zoek naar spraakmakende levensdelicten in de schimmige duistere steegjes en op de statige brede lanen die Utrecht rijk is. Ze stuitten op onomkeerbare misdaden die het daglicht niet konden verdagen, maar soms toch midden op de dag plaatsvonden. Sommigen stilletjes in een verlaten krocht in de oude binnenstad, anderen…
Lees meer...
Resten duizend jaar oud schip gevonden in Limburg
Volgens scheepsarcheoloog Alice Overmeer gaat het om een rivieraak uit de periode van de elfde tot de dertiende eeuw. De exacte datering moet nog worden vastgesteld, maar volgens de onderzoekers gaat het waarschijnlijk om een van de oudste scheepsvondsten in Limburg.
Lees meer...
Nieuwe Hollandse Waterlinie opgenomen op Werelderfgoedlijst
Drie jaar geleden nomineerde het kabinet de eeuwenoude verdedigingslinie als uitbreiding van het werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. Dat deze nominatie nu is overgenomen, kwam enigszins onverwacht omdat ICOMOS, een adviescommissie van Unesco, eerder nog adviseerde de nominatie op enkele punten aan te passen.
Lees meer...
Louis Boeckmans (98), laatste getuige Breendonk, overleden
Afgelopen zondag is Louis Boeckmans op 98-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste getuige van de gruwelen in het Fort van Breendonk tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer...
ANWB-app brengt informatieborden in kaart
De ANWB heeft een app gelanceerd waarmee informatie is op te zoeken over allerhande historische en bijzondere gebouwen in Nederland. Het gaat om de informatie op de bekende borden die al jaren op de gevels van veel historische locaties te vinden zijn.
Lees meer...

Uit het archief:

Het Plakkaat van Verlatinge - "De tirannie verdrijven"
Het Plakkaat van Verlatinge, het document dat op 26 juli 1581 in Den Haag ondertekend werd, geldt als de onafhankelijkheidsverklaring van een aantal Nederlandse provinciën die de Spaanse Filips II afzworen als hun heerser.
Lees meer...
De ontdekking van Machu Picchu
De Amerikaanse universiteitsleraar Hiram Bingham III werd bekend als de ontdekker van de wereldberoemde Incastad Machu Picchu in Peru. Toen hij de stad op 24 juli 1911 ‘ontdekte’ kreeg hij een rondleiding van een aantal Peruanen die al tijden in het gebied rond de Incastad woonden. Voor deze locals was Machu Picchu niks nieuws...
Lees meer...
De Grand Tour; reizen en cultuur in de achttiende eeuw
Buitenlandse reizen ‘voor je plezier’ zijn vandaag de dag de gewoonste zaak van de wereld. Massatoerisme is een feit en maakt het mogelijk om met weinig moeite en voor weinig geld niet alleen binnen Europa maar zelfs naar andere continenten te reizen. In de achttiende eeuw lag dat wel anders.
Lees meer...
Komkommertijd & Komkommernieuws
De term komkommertijd wordt vaak gebruikt in de zomervakantie. In de media, politiek en economie is er qua nieuws en actualiteiten dan vaak weinig tot niets te beleven. Waar komt het bijzondere woord komkommertijd eigenlijk vandaan?
Lees meer...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 37.584 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net