Dark
Light

Resten duizend jaar oud schip gevonden in Limburg

1 minuut leestijd
Reconstructie van een rivieraak die eerder bij Vleuten is gevonden
Reconstructie van een rivieraak die eerder bij Vleuten is gevonden - Afbeelding: Consortium Grensmaas

Bij Grevenbicht, een kerkdorp in het zuiden van Limburg, zijn restanten gevonden van een bijna duizend jaar oud schip. De ontdekking werd eerder dit jaar al gedaan, maar is deze week pas bekendgemaakt door het Consortium Grensmaas.

De restanten zijn aangetroffen in de zogenaamde Banaan bij Koeweide in de Grensmaas, een onbevaarbare deel van de Maas. Volgens scheepsarcheoloog Alice Overmeer gaat het om een rivieraak uit de periode van de elfde tot de dertiende eeuw. De exacte datering moet nog worden vastgesteld, maar volgens de onderzoekers gaat het waarschijnlijk om een van de oudste scheepsvondsten in Limburg. Eerder zijn in Deventer en Vleuten resten van een dergelijk type boot aangetroffen.

De boot in Koeweide had een lengte van zo’n vijftien tot achttien meter. De houten bootresten lagen op zo’n vijftien meter diepte. In totaal zijn zo’n vijfendertig houten resten van de bodem, het boord en de zijkant van de boot veiliggesteld. In de nabijheid van de boot is ook een hellebaardbijl uit de elfde of twaalfde eeuw gevonden. Die maakte mogelijk deel uit van de scheepsinventaris. Bij de bootresten lag verder een partij mergelblokken. Aangenomen wordt dat dit lading was van de boot. De mergelblokken zijn afkomstig van de St. Pietersberg. Verder vond men in de buurt van de boot visnetten.

Rubriek: Maritieme geschiedenis
Overzicht van boeken over de geschiedenis van Limburg

×