De nieuwsbrief van Historiek (week 22). Met artikelen over de Amerikaanse Burgeroorlog in Europa, de Nederlandse natuur, een gezuiverde heks en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (22/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
De Amerikaanse Burgeroorlog voor de kust van Cherbourg

De Amerikaanse Burgeroorlog voor de kust van Cherbourg

De Slag bij Cherbourg van 1864 was het enige wapenfeit uit de Amerikaanse Burgeroorlog dat in Europa plaatsvond. Onder toeziend oog van veel Fransen werd het beruchte kaperschip CSS Alabama tot zinken gebracht. Lees artikel

‘Heks’ Elizabeth Johnson na 329 jaar officieel vrijgesproken
In 1693 werd Elizabeth Johnson tijdens de geruchtmakende heksenprocessen van Salem te dood veroordeeld. Het vonnis werd uiteindelijk niet voltrokken, maar eerherstel kwam er nooit. Dankzij de inzet van enkele scholieren in de Amerikaanse staat Massachusetts is de vrouw 329 jaar na dato nu alsnog officieel vrijgesproken.
Lees bericht...
De Nederlandse natuur door de eeuwen heen
In de Nederlandse natuur is de menselijke hand voor de leek meestal niet direct zichtbaar, maar wel overal aanwezig. Alles wat groeit en leeft in onze bossen, heiden, duinen, graslanden en moerassen is sterk beïnvloed door menselijke activiteit, soms van recente datum en soms van eeuwen geleden.
Lees bericht...
Albert Schweitzer (1875-1965) – Medicus, filosoof en theoloog
De Duitse medicus, filosoof en theoloog Albert Schweitzer geldt als een van de meest invloedrijke denkers uit de twintigste eeuw.
Lees bericht...
De opkomst van de tatoeages in Nederland
Tatoeages zijn tegenwoordig volledig ingeburgerd in het Nederlandse straatbeeld. Kim Heijdenrijk vertelt over de geschiedenis en opmars van de tatoeage in Nederland.
Lees bericht...
Requiem van Theresienstadt voor het eerst opgevoerd in Nederland
In de Beurs van Berlage in Amsterdam wordt volgende maand voor het eerst het concert-drama Requiem van Theresienstadt uitgevoerd. Het stuk bestaat uit een opvoering van het beroemde Requiem van Verdi, afgewisseld met historische filmbeelden van nazi-concentratiekamp Theresienstadt.
Lees bericht...
Archeologische opgraving bij leprozenhuis in Deventer
De komende maanden doen archeologen in Deventer onderzoek op de plek waar tussen 1345 en 1578 een leprozenhuis stond. Gehoopt wordt dat men meer inzicht krijgt in hoe het gasthuis er in de late middeleeuwen uitzag en hoe de mensen er leefden.
Lees bericht...
Dag van het Kasteel in teken van ‘rampen’
Op Tweede Pinksterdag openen meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen in Nederland de deuren. Dit in het kader van de jaarlijkse Dag van het Kasteel.
Lees bericht...

Uit het archief:

De Hitlerjugend, scouting in nazistijl
De Hitlerjugend (Hitlerjeugd) was de enige officiële organisatie voor jonge mensen in het Derde Rijk van 1933 tot 1945. Oorspronkelijk in 1922 opgericht als de Jugendbund der NSDAP (jeugdbond van de NSDAP), was de organisatie bedoeld als juniortak van de SA, waarin jongens werden voorbereid op hun toekomstige rol bij de bruinhemden.
Lees bericht...
De Dertigjarige Oorlog (1618-1648), de allereerste wereldoorlog
In feite was de Dertigjarige Oorlog de allereerste wereldoorlog. Wat begon als een godsdienstoorlog in een uithoek van Europa mondde uit in een allesverwoestende strijd om de macht.
Lees bericht...
Zo groeide Amsterdam in de Gouden Eeuw (animatie)
Deze mooie animatie toont in vogelvlucht hoe de wereldberoemde Amsterdamse grachtengordel tussen 1600 en 1700 ontstond.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 22) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 22) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 41.867 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net