Dark
Light

Dag van het Kasteel in teken van ‘rampen’

Kastelen en buitenplaatsen openen deuren op Tweede Pinksterdag
Auteur:
1 minuut leestijd
Dekema State – Albert Speelman 2017
Dekema State – Albert Speelman 2017 (Dag van het Kasteel)

Op Tweede Pinksterdag openen meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen in Nederland de deuren. Dit in het kader van de jaarlijkse Dag van het Kasteel. Het thema van dit jaar is ‘Een ramp is van alle tijden’. Hiermee sluit men aan bij de herdenking van het Rampjaar 1672, nu driehonderdvijftig jaar geleden.

De Dag van het Kasteel wordt sinds 2008 georganiseerd en is inmiddels dus toe aan de vijftiende editie. Dit keer hebben ook een Vlaams en Duits kasteel zich als deelnemer aangesloten. Het gaat om respectievelijk Kasteel d’Ursel in Hingene en Burg Hohes Haus in Heek. Naast veel kastelen die het hele jaar te bezoeken zijn, kunnen op Tweede Pinksterdag ook enkele kastelen, buitenplaatsen en landgoederen bezocht worden die normaliter niet toegankelijk zijn voor het publiek, bijvoorbeeld omdat ze dienen als woonhuis.

Volgens de organisatie is het jaarthema interessant voor de deelnemende kastelen. Alle locaties hebben namelijk hun eigen rampenverhalen. Kastelen en buitenplaatsen kregen in hun lange geschiedenis bijvoorbeeld te maken met oorlogsgeweld of natuurgeweld. Andere bouwwerken gingen (bijna) ten onder doordat de eigenaren hen vergokten of verwaarloosden. Kastelen kregen verder bijvoorbeeld te maken met economische tegenspoed of met herbestemming die met flinke ingrepen aan het gebouw gepaard ging. De organisatie:

“Ondanks eeuwen van blootstelling aan allerhande onheil zijn kastelen en buitenplaatsen er nog in groten getale. Na een oorlog werden kastelen heropgebouwd, vaak gemoderniseerd naar de mode van die tijd. Ook kasteelruïnes hebben nu een belangrijke plek als erfgoed. Die geven weer andere verhalen prijs. Herbestemming zorgde voor aanpassing aan gebouwen, maar door hun nieuwe functie bleven deze kastelen en buitenplaatsen wel bestaan. Het opdelen van een landgoed reet het uiteen, maar nieuwe eigenaren maakten er soms ook weer iets bijzonders van.”

Kasteel Helmond – Albert Speelman 2008
Kasteel Helmond – Albert Speelman 2008 (Dag van het Kasteel)

Archeotrails

Tijdens de Dag van het Kasteel kunnen ook verschillende Archeotrails gevolgd worden. Tijdens deze rondleidingen neemt een expert bezoekers mee langs verschillende veelal verdwenen kasteellocaties. Een bezoek aan de deelnemende kastelen en buitenplaatsen is te plannen op de website dagvanhetkasteel.nl


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×