De nieuwsbrief van Historiek (week 31). Met artikelen over het hoofd van Balthsar Gerards, de Rusisische kolonie Alaska, pauselijke excuses, het Gilgamesj-epos en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (31/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Het Gilgamesj-epos, het oudste fictiewerk ter wereld

Het Gilgamesj-epos, het oudste fictiewerk ter wereld

Het Epos van Gilgamesj, algemeen beschouwd als ’s werelds eerste literaire fictiewerk, is een lang gedicht dat de avonturen vertelt van Gilgamesj, een koning uit de oude Soemerische beschaving in het gebied dat tegenwoordig de regio Irak en Syrië is. Lees artikel

Alaska, Ruslands enige overzeese kolonie
Op zaterdag 14 augustus 1784 meerden twee Russische zeilschepen, de Tri Svjatitelja (‘de drie heiligen’) en de Svjatoi Simeon (Sint-Simon), aan in een fjord op het eiland Kodiak voor de zuidkust van Alaska. Aan boord zaten naast expeditieleider Grigori Sjelichov zo’n honderddertig trappers (pelsjagers), kolonisten en bannelingen. De opzet van de hele onderneming: een permanente Russische nederzetting op het eiland oprichten. Het werd het begin van Ruslands enige overzeese kolonie die zou bestaan tot 1867.
Lees bericht...
Hoe de politieke loopbaan van Mark Rutte begon
Op 2 augustus is het zover. Dan zal Mark Rutte CDA’er Ruud Lubbers zijn gepasseerd en is hij de langstzittende premier van Nederland. Bijna twaalf jaar bekleedt hij die post al, als eerste liberaal sinds Pieter Cort van der Linden (1913-1918). Hij is bovendien de eerste VVD’er op deze plek sinds de oprichting van deze partij in 1948.
Lees bericht...
Kasteel Cannenburch – Zestiende-eeuws waterkasteel
Kasteel Cannenburch, een zestiende-eeuws waterkasteel in Vaassen. Hoewel het kasteel er een roerige geschiedenis op heeft zitten en ooit zelfs de slopershamer dreigde, is het bouwwerk vandaag de dag in goede staat voor het publiek te bezichtigen.
Lees bericht...
Hoofd moordenaar Willem van Oranje werd in Keulen vereerd
Heel wat Nederlanders weten het nog van school: 1584, Willem van Oranje in Delft vermoord door Balthasar Gerards. Maar weinigen zullen weten dat is geprobeerd om Gerards heilig te laten verklaren. Dat het hoofd van de prinsenmoordenaar in Keulen is vereerd, is al helemaal in vergetelheid geraakt.
Lees bericht...
Een geschiedenis van het KNIL
De afgelopen jaren waren niet al te best voor de reputatie van het koloniale leger. In het nieuws werd het KNIL vooral geassocieerd met oorlogsmisdaden en extreem geweld. Vroeger was dat wel anders. Dienstdoen in het KNIL werd aangeprezen als ‘een eervol bestaan’ voor jongemannen.
Lees bericht...
De mijnramp op de Laura (1908)
Het werk in de Zuid-Limburgse steenkolenmijnen was vies en ongezond, maar vooral gevaarlijk. Honderden ‘koempels’ kwamen vanaf het begin van de twintigste eeuw om het leven bij ongelukken die voornamelijk ondergronds plaatsvonden. Op 15 september 1908 ging het voor de eerste keer bovengronds goed mis. Op de mijn Laura in Eygelshoven verongelukten die dag zeven mijnwerkers.
Lees bericht...
De vroege geschiedenis van Zwitserland
De vroege geschiedenis van Zwitserland, een land dat gedomineerd wordt door twee bergketens, de Alpen in het zuiden met toppen tot ver boven 4.000 meter en in het noordwesten de Jura.
Lees bericht...
Klaploper – Herkomst van het scheldwoord
Een klaploper wordt niet erg hoog aangeslagen. Hij (of zij) teert op andermans zak en voert zelf niet zoveel uit. De klaploper is een echte uitvreter of pannelikker. Maar waar komt het ouderwetse scheldwoord klaploper, dat nog altijd wordt gebruikt, eigenlijk vandaan?
Lees bericht...
Mauritshuis onderzoekt eigen oorlogsverleden
Voor een groot onderzoeksproject over de geschiedenis van het Mauritshuis in Den Haag, is het museum op zoek naar getuigenissen en documenten uit de periode 1933-1953.
Lees bericht...
Het conservenblik, een nuttige uitvinding
Hoewel groente en ander voedsel tegenwoordig ook vaak in glazen potten wordt verkocht, zijn metalen conservenblikken ook nog altijd populair. Voedsel in blik is lang houdbaar omdat het luchtdicht wordt bewaard en na sluiting bij hoge temperatuur is gesteriliseerd. De Engelse uitvinder Peter Durand ontving in 1810 patent op het conservenblik.
Lees bericht...
Oogstmaand Augustus, vernoemd naar de eerste Romeinse keizer
Augustus is op het noordelijk halfrond de maand, waarin de graanoogst binnengehaald wordt. De maand is genoemd naar de Romeinse keizer Augustus.
Lees bericht...

Uit het archief:

Ariërverklaring voor Nederlandse ambtenaren
Vanaf 6 oktober 1940 stuurt de Duitse bezetter vraagformulieren naar Nederlandse ambtenaren om uit te zoeken welke ambtenaren van Joodse afkomst zijn. In deze zogenoemde ariërverklaringen moet men van zichzelf en ook eventueel van de echtgenoot opgeven of men Joods is of niet.
Lees bericht...
Romeinen in Soedan – Op zoek naar de bronnen van de Nijl
Enkele Romeinse officieren werden er in het jaar 61 door keizer Nero op uitgezonden om te zoeken naar de bronnen van de Nijl.
Lees bericht...
Asielrecht – Vluchten naar het kerkhof
Bij asielrecht denken we tegenwoordig vooral aan het hedendaagse vreemdelingenrecht voor vluchtelingen. In de Middeleeuwen was er echter ook een asielrecht. Wie in de problemen zat kon dankzij dit recht altijd nog uitwijken naar het kerkhof. Daar was men namelijk gevrijwaard van rechtsvervolging.
Lees bericht...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.412 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net