De nieuwsbrief van Historiek (week 52). Met artikelen over de Bonnie en Clyde, Plinius, de oorlogsjaren van prins Bernhard & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (52/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
De Kerelopstand in Vlaanderen (1323-1328)

De Kerelopstand in Vlaanderen (1323-1328)

De Kerelopstand, die ook de opstand van Kust-Vlaanderen wordt genoemd, duurde van het najaar van 1323 tot de zomer van 1328. Net als de noodlottige veldslag bij Kassel is de episode lang niet zo bekend als de grote Vlaamse Opstand van 1297-1305 en vooral de legendarische Guldensporenslag van 1302. Nochtans komen de oorzaken van de Kerelopstand voort uit de nasleep van de Guldensporen-opstand. Lees artikel

- advertentie - Legenda aurea

'Een duizelingwekkend werk, een boek van superlatieven. [...] De markante daden en anekdotes spatten van de bladzijden.' – de Volkskrant Meer informatie

De oorlog was voor prins Bernhard een ‘prachtavontuur’
Prins Bernhard was volgens een bekende uitspraak van de Britse koning George VI ‘de enige die echt van de oorlog genoten heeft’. De oorlog was zonder twijfel inderdaad het hoogtepunt uit het leven van de prins.
Lees bericht...
Voor Poetin zijn geld en de ‘maffiacodex’ machtiger dan elke ideologie
"Poetin is een typische ondernemer. Al zijn besluiten en handelingen volgen de logica van profijtelijk zakendoen."
Lees bericht...
De bron van Byblos
Het plateau waarop Byblos verrees, bestaat uit twee keihard geworden duinen. Daar tussenin lag nog tot in de jaren dertig van de vorige eeuw een bron.
Lees bericht...
De teerling is geworpen – Herkomst en betekenis
De uitspraak ‘De teerling is geworpen’, in het Latijn: Alea iacta est, valt nog wel eens. Hoe komen we aan deze uitdrukking?
Lees bericht...
Bonnie en Clyde – Twee wereldberoemde bankrovers
Het Amerikaanse criminele stel Bonnie en Clyde staat bekend als een van de beruchtste en meest misdadige duo’s uit de geschiedenis. Wie waren Bonnie en Clyde en hoe kwamen ze aan hun einde?
Lees bericht...
Plinius de Oudere en zijn Naturalis Historia
Plinius de Oudere (ca. 23/24 - 79 na Chr.) was een Romeinse soldaat, geschiedwetenschapper en letterkundige. Hij wordt 'De Oudere' genoemd, omdat hij een jongere neef had die ook naamsbekendheid genoot.
Lees bericht...
De plak zwaaien – Herkomst en betekenis
Als je de plak zwaait, heb je het voor het zeggen. Je bent de baas en anderen moeten jou gehoorzamen. Deze uitdrukking, die vooral in Vlaanderen nog geregeld is te horen, danken we aan een oud gebruik in het klaslokaal.
Lees bericht...
Het begin van de trans-Atlantische slavenhandel
Als er in het debat over het slavernijverleden al jaartallen genoemd worden, dan hebben deze vooral betrekking op de afschaffing ervan.
Lees bericht...
Marcus Sergius – De moedigste man ooit (volgens Plinius)
De bekende Romeinse geschiedschrijver en letterkundige Plinius de Oudere (ca. 23/24 - 79 na Chr.) liet zich in zijn 'Naturalis Historia' over weinig personen zo lovend uit als over generaal Marcus Sergius Silus.
Lees bericht...

Uit het archief:

Bruno Lüdke, de zwakzinnige die tientallen vrouwen zou hebben vermoord
De zaak Bruno Lüdke, die speelde in 1943, werd pas na de oorlog bekend bij het grote publiek. Het geruchtmakende verhaal van de zwakzinnige seriemoordenaar sprak na de oorlog tot de verbeelding van schrijvers en filmmakers in West-Duitsland.
Lees bericht...
De Slag bij Marathon: vrijheid versus tirannie?
De Slag bij Marathon. Hoe een verzameling Griekse stadstaatjes een supermacht zonder weerga met miljoenen onderdanen versloeg.
Lees bericht...
Koningin Wilhelmina wilde af van partijstelsel
Het eerste Nederlandse naoorlogse kabinet vormde een uitzondering op de overige naoorlogse coalities. In 1945 ging daar namelijk geen verkiezing aan vooraf.
Lees bericht...
Napoleon als martelaar voor de vrede
Volgens auteur Michel Franceschi was Napoleon, meteen na zijn machtsovername, tot oorlog veroordeeld.
Lees bericht...

Historiek wenst u een mooie jaarwisseling. We hopen dat u onze site ook in het nieuwe jaar weer weet te vinden.

Populairste geschiedenisboeken van 2022

Populairste geschiedenisboeken van 2022

Wekelijks plaatsen we op Historiek een lijst met pas verschenen en besproken boeken, de signalementen. Nu, aan het eind van het jaar delen we in plaats van zo’n overzicht een lijst met de populairste geschiedenisboeken van het afgelopen jaar. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft.

Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 44.299 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net