Dark
Light

De bron van Byblos

Videos over Byblos
1 minuut leestijd
De bron van Byblos
De bron van Byblos

Het plateau waarop Byblos verrees, bestaat uit twee keihard geworden duinen. Daar tussenin lag nog tot in de jaren dertig van de vorige eeuw een bron. Regenwater dat neersloeg op de Libanon, sijpelde door allerlei aardlagen heen naar beneden, naar het voorgebergte, naar de uitlopers, naar de kust. En zo lag er, vlakbij de kust, een fijne bron voor redelijk zoet water. Nou ja, een tikje brak, want de zee was in de buurt.

De bron van Byblos
De bron van Byblos
Misschien dankt de stad haar naam aan de bron, want Byblos, Gubla in de Semitische taal die er in de Bronstijd werd gesproken, is te lezen als Gub-El, wat zoiets betekenen kan als “put van god”. Alleen weten we natuurlijk niet of er altijd een Semitische taal is gesproken in deze regio. Het kan gaan om een volksetymologie waarin aan een oude naam een nieuwe betekenis werd gegeven.

Naast de bron waren het koninklijke paleis en de tempel van de Dame van Byblos. In een late mythe, die we alleen kennen in een Romeinse versie, treft de godin Isis, op zoek naar haar verdwenen man, zijn doodskist aan in het paleis. Vlak daarvoor heeft ze een ontmoeting met de dienaressen, die hier water gingen halen.

Overigens kan het natuurlijk ook prima zijn dat dit een variant is op de godin die weent om de dood van Adonis bij de bron van de naar die god genoemde rivier. Het is maar een kleine stap van “een bron bij Byblos” naar “de bron in Byblos”. In elk geval: bij de bron verrees een tempeltje dat nog eeuwenlang in gebruik is geweest.

Video 5: De bron van Byblos

https://youtu.be/kXQyssaNhKE
Dit bericht verscheen eerder op de Mainzer Beobachter. De auteur kreeg een tegemoetkoming in zijn reiskosten van het Rijksmuseum van Oudheden. De expositie Byblos, ’s werelds eerste havenstad is tot en met 12 maart te bezoeken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het publieksboek is als Open Access-bestand te vinden bij Sidestone Press en ook als papieren boek te bestellen.
×