Historiek Online geschiedenismagazine
Bletchley Park en de ‘geheime oorlog’

Bletchley Park en de ‘geheime oorlog’

De Tweede Wereldoorlog is op vele fronten uitgevochten: op slagvelden, in het luchtruim en in en op het water. Maar van even vitaal belang was de strijd die ondergronds werd geleverd door inlichtingendiensten, spionnen, codebrekers, infiltranten en partizanen. Lees artikel

Hans van Zetten - Het turngeheugen van Nederland
Dat Hans van Zetten voor een miljoenenpubliek ‘uit zijn dak’ ging toen Epke Zonderland zijn gouden oefening had voltooid, is niet zo verwonderlijk. De commentator leeft voor het turnen, en dat al zijn hele leven lang.
Lees meer...
De dansplaag van 1518
Groepen mensen sloegen in Straatsburg en elders dagenlang aan het dansen, zonder ermee op te houden. Na enkele dagen of weken vielen ze om van uitputting, waarbij sommigen zelfs een hartaanval of beroerte zouden hebben kregen.
Lees meer...
Koningsdag in de kinderkolonie, Veenhuizen (1834)
In de kinderkolonie in Veenhuizen was het rond 1834 één van de hoogtepunten van het jaar, het vieren van de verjaardag van de koning.
Lees meer...
Andrea Doria - Vlootadmiraal van Karel V
Andrea Doria ging de geschiedenis in als de vlootadmiraal van Karel V en werd door de Genuesen beschouwd als de “Vader des vaderlands”.
Lees meer...
Het Wilhelmus - De geschiedenis van ons volkslied
Het Wilhelmus wordt door het Guinness Book of Records beschouwd als het oudste volkslied ter wereld. Toch is het pas sinds 1932 ons officiële volkslied.
Lees meer...
Historiek heeft een eigen winkel:
De winkel van Historiek
Het geweten van de ambtenaar in crisis- en oorlogstijd

Het geweten van de ambtenaar in crisis- en oorlogstijd

Tijdens de Duitse bezetting kreeg de Nederlandse ambtenarij veel macht toebedeeld. De secretaris-generaal van het departement van Binnenlandse Zaken Frederiks vatte dat kernachtig samen: ‘Ik ben nu de koningin, de minister en de Staten-Generaal in één persoon verenigd.’ Lees artikel

Sint-Joris & co
Als religie mensenwerk is, en zelfs de diepst gelovigen erkennen dat dit voor minimaal de helft zo is, zijn ook de grenzen tussen religies mensenwerk. En ook de ontkenning van die grenzen.
Lees meer...
De hartverscheurende lotgevallen van twee Joodse broers
Op 16 oktober 1942 vindt een Bloemendaalse familie een baby op hun stoep. Zij noemen hem Remi, naar het boek “Alleen op de wereld”. Ze kunnen het jongetje niet redden. De nazi’s brengen de vondeling naar de Joodse crèche in Amsterdam, tegenover de Hollandsche Schouwburg, van waaruit de deportaties naar Westerbork plaatsvinden. Remi blijft er zes maanden en wordt de lieveling van crècheleidsters en een Duitse bewaker.
Lees meer...
Xantippe - De boosaardige vrouw van Socrates
Bij veel mensen is Xantippe vooral bekend dankzij het Nederlandse telefoonalfabet, waarbij de naam gebruikt wordt om de letter ‘X’ mee aan te duiden.
Lees meer...
RMO ontvangt prehistorische Noordzeevondsten
Het merendeel van de vondsten komt uit het Mesolithicum, de periode van jager-verzamelaars, zo’n 10.000 tot 7.000 jaar geleden.
Lees meer...
Boekenwormen, papiervisjes en boekenschorpioenen
Wie veel met de neus in de boeken zit, wordt gekscherend vaak een boekenwurm genoemd. De persoon in kwestie is niet uit de boeken weg te slaan en benut elk vrij moment om een boek te openen.
Lees meer...
Diest, de Vlaamse Oranjestad
Enigszins verscholen in het Vlaams-Brabantse Hageland aan de oevers van de rivier de Demer ligt Diest, een gezellig stadje dat door haar uniek historisch verleden gedurende omzeggens drie eeuwen lang nauwe banden had met het huis van Nassau en zich dus nu nog steeds profileert als Oranjestad.
Lees meer...
Bombardement op Guernica (1937)
Precies tachtig jaar geleden - op 26 april 1937 - werd het stadje Guernica gebombardeerd en vrijwel met de grond gelijk gemaakt.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 18) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 18) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 31.024 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net