Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 18) – 2020

5 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken (week 18) – 2020
Nieuwe geschiedenisboeken (week 18) – 2020

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 17 | Signalementen week 19 >>>

Selectie week 18 (2020)

De geheime oorlog, 1939-1945 - Max HastingsDe geheime oorlog

De Tweede Wereldoorlog is op vele fronten uitgevochten: op slagvelden, in het luchtruim en in en op het water. Maar van even vitaal belang was de strijd die ondergronds werd geleverd door inlichtingendiensten, spionnen, codebrekers, infiltranten en partizanen. In dit meesterlijke boek vertelt Max Hastings voor het eerst de geschiedenis van de wereldwijde geheime oorlog tussen alle strijdende partijen en de mensen die in die oorlog hun leven waagden.
Fragment: Bletchley Park en de ‘geheime oorlog’
Bespreking: De geheime Tweede Wereldoorlog
Meer informatie / bestellen

Aan tafel bij dictatorsAan tafel bij dictators

Tijdens zijn journalistieke zoektocht van drie jaar over vier continenten heeft Witold Szablowski de chef-koks van vijf beruchte dictators weten op te sporen. Zij vertellen over het leven, de harde hand en de eetgewoontes van hun dictator. Wat aten ze tijdens de belangrijkste momenten in hun leven? Welke dictator stopte even het moorden voor zijn favoriete maaltijd? In Aan tafel bij dictators werpt Witold Szablowski een panoramische blik op de 20e en 21e eeuw, met de potten en pannen op de voorgrond en de oorlogen en genocides op de achtergrond.
Bespreking: Aan tafel bij dictators
Meer informatie / bestellen

In de schaduw van een nachtvlinderIn de schaduw van een nachtvlinder – Ivar Schute

Een archeoloog op zoek naar sporen van de holocaust
In 2014 werden de fundamenten van de gaskamers van het nazivernietigingskamp Sobibor blootgelegd. Voor Ivar Schute was dit de climax van een jarenlange reis door een kampenlandschap. Hij onderzocht barakken, massagraven, gaskamers en liep tegen een hoop vragen aan. Mag een archeoloog zomaar opgraven in een vernietigingskamp? Is dat wetenschap of forensisch onderzoek? Wat moeten we doen met de graven, kelders en funderingen die worden blootgelegd? Aan wie behoren de vondsten die archeologen doen?
Meer informatie / bestellen

Remi. De oorlogsgeschiedenis van twee broersRemi – Frank van Kolfschooten

De hartverscheurende lotgevallen van twee Joodse broers
Indrukwekkende reconstructie van de dramatische oorlogsgeschiedenis van “Remi”, de beroemde vondeling uit de Joodse crèche, en zijn broer Eddy. Lang na het overlijden van zijn vader, die nooit in staat is geweest om te praten over het lot van zijn vrouw en kind, start Eddy de zoektocht naar zijn broertje. Pas in 2002 ontdekt hij wat er precies met hem is gebeurd.
Voorpublicatie: De hartverscheurende lotgevallen van twee Joodse broers
Meer informatie / bestellen

De boekhouders van de HolocaustDe boekhouders van de Holocaust – Rob Bakker

Na het lezen van dit boek ontkomen we er niet meer aan. De conclusies en het eindoordeel lijken onweerlegbaar. De Nederlandse overheid heeft op grote schaal gecollaboreerd met de nazi’s als het gaat om de Jodenvervolging in Nederland. Dat gebeurde soms proactief, altijd consciëntieus, regelmatig enthousiast en vaak zonder dat de bedenkers en uitvoerders van de genocide erom vroegen.
Bespreking: Het geweten van de ambtenaar in crisis- en oorlogstijd
Meer informatie (+video) / bestellen

Hij staat! - Verhalen uit het turnleven van Hans van ZettenHij staat! Verhalen uit het turnleven van Hans van Zetten

Het turnen is Hans van Zetten met de paplepel ingegoten. Ooit was hij zelf een van de beste turners van Nederland. Door een blessure werd hij gedwongen te stoppen en koos hij op 17-jarige leeftijd al voor het trainersvak. Hij werd bondscoach van de Nederlandse vrouwenturners, hervormde eigenhandig de nationale vrouwenturnwereld en keek intussen altijd vooruit, naar nieuwe dingen, andere uitdagingen. Toen Klaas Boot met pensioen ging, werd Van Zetten – geheel volgens zijn eigen carrièreplanning – de nieuwe turncommentator van de NOS.
Interview: Hans van Zetten – Het turngeheugen van Nederland
Meer informatie / bestellen

Wie herdenken wij op 4 meiWie herdenken wij op 4 mei. Visuele gids

Ieder jaar herdenken we op 4 mei alle doden die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog, tussen 1939 en 2020, zijn gevallen ten gevolge van onderdrukking of in de strijd voor de vrijheid. In totaal gaat het tot op heden om ongeveer 300.000 mensen, een duizelingwekkend aantal waarbij we ons maar moeilijk iets kunnen voorstellen. Dit boek maakt in meer dan 150 visualisaties feitelijk en in volle omvang zichtbaar wie de slachtoffers waren en hoe of waar ze aan hun einde kwamen.
Meer informatie / bestellen

Het Grote Geschiedenis Doeboek 2020Het Grote Geschiedenis Doeboek 2020

Het Grote Geschiedenis Doeboek – Schatgraven! is een prachtig en leerzaam gloednieuw doeboek vol puzzels, knutsels opdrachten en weetjes speciaal voor jonge geschiedenisliefhebbers van 8 t/m 12 jaar. In de gloednieuwe editie: van Het Grote Geschiedenis Doeboek: Schatgraven! ga je mee op een avontuurlijke reis door de wereldgeschiedenis van de Prehistorie tot de maanlanding. Dit boek staat boordevol verrassende feitjes, leuke knutselprojecten en uitdagende puzzels en quizzen.
Meer informatie / bestellen

Joodse Huizen 6 Verhalen over vooroorlogse bewonersJoodse Huizen 6. Verhalen over vooroorlogse bewoners

Aan de hand van de 23 verhalen in Joodse Huizen deel 6 komt het joodse leven, zoals dat voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland bestond, weer iets dichterbij. De verhalen spelen zich af in Amsterdam, Ommen, Utrecht, Leeuwarden, Rotterdam, Apeldoorn, Gouda, Den Haag en Assen. Ze gaan over een woningopzichter, een banketbakker, een borstelfabrikant, een bontwerker. Over Telegraaf-journalist Han Hollander, tevens de eerste sportverslaggever op de radio en medeoprichter van voetbalclub Go Ahead.
Meer informatie / bestellen

De levens van Johnny de Droog Verzetsman en verraderDe levens van Johnny de Droog. Verzetsman en verrader

Johnny de Droog liet tussen 1942 en 1945 minstens driehonderd verzetsstrijders en joden achter de tralies verdwijnen. Ruim een kwart van zijn slachtoffers zou de bevrijding niet halen. De Arnhemse fietsenmaker joeg zijn prooien genadeloos op, martelde en moordde. Hij betoverde zijn slachtoffers met zijn charisma en fantastische verhalen. Elke poging om hem uit te schakelen faalde. Toch stierf deze ’sadist in optima forma’ op gewelddadige wijze, kort voor de Duitse capitulatie. Wie was daarvoor verantwoordelijk? Wat deed de gepassioneerde verzetsstrijder partij kiezen voor de Sicherheitsdienst? Hoe kon De Droog vervolgens straffeloos talloze kopstukken uitleveren aan de vijand?
Meer informatie / bestellen

Het verdriet van SpanjeHet verdriet van Spanje. Een natie op zoek naar zichzelf

De Spaanse natiestaat is in crisis. Reconquista, omvolking, islamisering zijn kernbegrippen van een nieuw identitair discours dat opmars maakt in Europa. In Spanje zijn deze begrippen terug van nooit weggeweest. Vijfhonderd jaar lang stonden ze centraal in een moeizaam en pijnlijk proces van natievorming, getekend door etnische zuiveringen en burgeroorlogen. Drie breuklijnen stonden de vorming van een homogene natie in de weg: religieuze tegenstellingen (christenen, moslims en joden), ideologische (liberalen en conservatieven) en territoriale (centrum en periferie). Hoe verhouden deze breuklijnen zich tot elkaar?
Meer informatie / bestellen

Wan BonWan Bon – Isabel van Boetzelaer

Een ongewone ontdekkingsreis door het Suriname van toen en nu
In de jaren tussen 1974 en 2005 maakte journalist Aad Wagenaar alle goede en kwade ontwikkelingen in de nieuwe republiek Suriname van nabij mee. Hij reisde in die periode vele malen naar het voormalige rijksdeel en deed voor zijn krant beeldend verslag van zijn belevenissen. Nog steeds vertelt de oud-journalist, inmiddels bijna tachtig, boeiend over zijn lange verblijf in de tropen en zijn liefde voor de voormalige Nederlandse kolonie in de West. Zijn enthousiaste verhalen prikkelen de nieuwsgierigheid van schrijfster Isabel van Boetzelaer.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 17 | Signalementen week 19 >>>

×